Barcelona és una ciutat insegura? Les dades del Ministeri de l'Interior espanyol així ho avalen, sí. És més, segons la nova remesa de dades, del primer semestre de 2021, la capital de Catalunya és la primera ciutat en delictes entre la llista de municipis més grans, pel que fa a tot l'Estat espanyol.

Les dades que cada trimestre actualitza el ministeri, amb dades de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra, l'Ertzaintza, la Policia Foral i les policies locals, posa de relleu que Barcelona és la ciutat de l'Estat on es produeixen més delictes amb relació als seus habitants. Exactament, està registrat un delicte per cada 29,8 habitants -dada aconseguida dividint el total de fets delictius del primer semestre amb la població de la ciutat a 2020, 1.664.182 persones.

Per davant de Palma, València i Madrid

Una dada superior a la de la Palma, València i Madrid, que segueixen la ciutat de Barcelona en aquest rànquing de ciutats insegures de l'Estat. Barcelona és la primera i lleugerament per sobre de les tres que la segueixen.

EuropaPress 3167420 dos agentes guardia urbana barcelona hablan joven acaba banar playa cuando

Agents de la Guàrdia Urbana a la platja de Barcelona / David Zorrakino (EP)

Les altres tres capitals acumulen un delicte per cada 34 i 35 habitants, segons les dades de delictes i població. A Mallorca s'han registrat 21.580 delictes, a la ciutat de València 23.280 i a la ciutat de Madrid, amb més de 3,3 milions d'habitants, 95.417. Els 55.681 delictes que s'han registrat el primer semestre de 2021 a la ciutat de Barcelona, doncs, confirma que és la primera ciutat de l'Estat en delictes per habitant, una dada preocupant, si més no.

Més ciutats catalanes a la part alta de ciutats insegures

Barcelona és la ciutat on hi ha més delictes coneguts per habitant, si bé altres ciutats grans de Catalunya també se situen entre aquestes a la part alta. De ciutats de més de 200.000 habitants l'Hospitalet de Llobregat i Badalona també són de les més insegures en l'àmbit estatal. Concretament, són la sisena i la setena d'aquest Top10. En concret, els dos municipis del Barcelonès acumulen un delicte per cada 38 habitants, respectivament.

Per sota de 200.000 habitants hi ha les altres tres capitals de les demarcacions de Catalunya, Lleida, Girona i Tarragona. Les dades de les tres ciutats totes de més de 100.000 habitants, són lluny de les de Barcelona. A Tarragona s'ha registrat aquest inici de 2021 un delicte per cada 40,5 habitants, a Girona un per cada 35 habitants i finalment, al capdamunt d'aquest rànquing català, amb el permís de la capital del país, Lleida, amb un delicte per cada 34,5 habitants.

Els delictes pugen a tot arreu, menys a la ciutat de Barcelona

Analitzant les dades de la ciutat de Barcelona i de la resta de grans ciutats del país hi ha una dada que sobta. La capital de Catalunya és l'únic lloc on els delictes, amb relació al mateix període de 2020 han baixat. Concretament, el total de delictes han patit un descens de l'11,4% entre les dades recollides pel Ministeri de l'Interior entre gener i juny de 2021 i el mateix període de 2020.

Si les dades les comparem amb 2019, abans de la pandèmia, el descens encara és molt més elevat i arriba, segons les dades dels Mossos d'Esquadra, al 44%. Aquestes dades es van fer públiques el mes de juliol, quan l'Ajuntament de Barcelona i el departament d'Interior van celebrar la Junta Local de Seguretat per analitzar les dades dels primers mesos de l'any. A tota l'àrea metropolitana sí que hi ha un lleuger augment dels delictes coneguts del 3% i a escala catalana pugen un 5%.

A Catalunya totes les ciutats pugen. La que més, Badalona, que ha patit un augment, durant el primer semestre de 2021 de gairebé el 24%. Sobten les dades concretes en aquesta ciutat de l'increment de delictes denunciats relacionats amb la llibertat sexual, que s'han multiplicat per dos. A Lleida l'augment és del 14% i a l'Hospitalet de Llobregat del 12%. Tarragona i Girona també experimenten un creixement del 9%, respectivament.

Què explica el descens de delictes a Barcelona?

Aquestes dades es poden entendre de moltes maneres, però experts en seguretat consultats per ElNacional.cat asseguren que tenen alguns indicadors que poden ser claus per ser entesos.

Si bé altres punts de Catalunya van recuperant les dades delinqüencials d'abans de la pandèmia, amb el creixement dels delictes, a Barcelona, encara sense una gran afluència de turisme -fins aquest estiu-, no passa. Caldrà veure què passa els darrers sis mesos de l'any, i les dades de delictes per habitants, ara per ara, no auguren un bon final de 2021 per la seguretat a Barcelona.

Delictes d'agressió sexual, disparats

Les noves dades publicades aquest mes de setembre pel Ministeri de l'Interior espanyol posen en relleu una dada preocupant que es repeteix a totes les grans ciutats de Catalunya: les agressions sexuals es disparen. A Barcelona ciutat s'han registrat un 43% més de delictes contra la llibertat sexual, passant de 309 denúncies el 2020 a 2021. A Badalona aquest tipus de delictes s'han doblat i a totes les altres capitals i grans ciutats de Catalunya també ha pujat aquest tipus de delictes.

 

Imatge principal: Albert Batlle, regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, en una imatge d'arxiu / EP