Cada cop són més els polítics que exigeixen el traspàs de les competències de Rodalies a la Generalitat, unes demandes que s'han intensificat en les últimes setmanes davant moltes jornades negres a aquest servei de trens amb incidències pràcticament diàries que fan la vida impossible als usuaris que han de utilitzar-lo per moure's per Catalunya. L'última en fer-ho ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en una entrevista a TV3 per repassar la situació actual de la capital catalana, ha donat suport l'eterna reclamació de la Generalitat per passar a gestionar des de Catalunya aquest servei, de la mateixa manera que fan amb els Ferrocarrils. 

L'alcaldessa, que ha retirat la seva aposta pel transport públic i la pacificació de molts espais de Barcelona per aconseguir reduir la presència de cotxes a la ciutat, que segons ha exposat pot arribar a ser nociva per la salut dels veïns en aquells barris amb més trànsit. Ha estat llavors quan ha demanat que es traspassi Rodalies a la Generalitat, per millorar un servei que ara és deficient i podria arribar a desincentivar l'ús del transport públic i que els usuaris tornin a recórrer al vehicle privat davant les constants errades del servei. A més, Colau també ha lamentat un problema d'inversions en Catalunya, segons constaten les dades. 

Barcelona exigeix el traspàs de Rodalies amb els comuns a favor 

Aquestes declaracions de Colau, situant-se al costat de la Generalitat, venen precedides d'una votació a l'Ajuntament de Barcelona on els comuns es van sumar a ERC i Junts per exigir al govern de l’Estat la culminació del traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. Així es va aprovar dimarts en la comissió d’Ecologia i Urbanisme a partir d'una proposició d'ERC, amb l'oposició de la resta de grups del plenari. En la mateixa comissió es va aprovar que Barcelona demani tant a la Generalitat com al govern espanyol que allarguin els bitllets gratuïts de Rodalies mentre duri la situació d’inflació i els descomptes a la resta del transport públic que depèn de l'Autoritat del Transport Metropolità. En aquesta ocasió, la proposta era dels Comuns i ha tingut el suport d'ERC i Junts, a més del PSC. 

Límit als creuers 

En la mateixa entrevista Colau ha insistit a demanar que la Generalitat limiti el nombre de creuers que arriben cada dia a Barcelona, posant el focus sobre ERC, ja que encara no s'ha posicionat sobre aquesta qüestió. Segons el parer de l'alcaldessa, l'arribada massiva de turistes a la ciutat, que no es reparteixen pels barris i fan una estada de durada molt curta sense provocar un gran impacte econòmic és perjudicial per barris com Ciutat Vella. A més, ha demanat seguir treballant en un nou model turístic per la capital. 

Colau espera que es redueixin els furts a Barcelona

També ha advertit que les dades sobre els problemes de seguretat són bones, però que des de l'Ajuntament no es poden donar per satisfets, tot i que la xifra de delictes baixa respecte del 2019, últim any prepandèmia. A més, espera que la reforma del codi penal es noti damunt els furts, el delicte més comú en la ciutat, ja que el fet que les bandes organitzades tinguin més opcions d'entrar a la presó els hauria de dissuadir, diu ella, a l'hora de delinquir. 

Finalment, Colau ha assegurat que en el cas que Xavier Trias acabi sent el candidat de Junts a les eleccions municipals tindrà tot el seu respecte, però espera que aquesta campanya vagi més enllà de la situació entre Catalunya i Espanya, que va marcar els comicis de 2019, i que en aquestes, el debat se centri en la ciutat de Barcelona i les propostes dels partits.