Una de les mesures sorpresa d'aquest estiu per part del govern espanyol ha estat la creació d'uns abonaments de Renfe gratis per fomentar l'ús del transport públic col·lectiu en la mobilitat quotidiana "com a mitjà de transport més segur, fiable, còmode, econòmic i sostenible que el cotxe particular". A efectes pràctics, de l'1 de setembre al 31 de desembre, si aconsegueixes un d'aquests abonaments podràs viatjar gratis i de forma il·limitada a Rodalies Catalunya i Mitja Distància. Fora de Catalunya també serveix per a Rodalies.

Ara bé, segur que has sentit parlar de molts detalls confusos sobre aquests abonaments de Renfe gratuïts. Què és això de la fiança? I què passarà amb la resta d'abonaments habituals de Renfe? Quan podràs comprar un abonament? Serveix per viatjar en trens de l'AVE? T'aclarim tots els teus dubtes a continuació.

🚆 Abonaments Renfe gratis: així pots aconseguir i utilitzar els nous bitllets gratuïts

🎫 Rodalies gratis al setembre: què cal per als abonaments de Renfe Catalunya gratuïts?

En què consisteix aquest nou abonament de Renfe gratuït?

Aquest abonament de Renfe gratis serà un nou tipus de bitllet unipersonal, personalitzat, intransferible, i vàlid per fer viatges il·limitats de l'1 de setembre al 31 de desembre de 2022 en serveis de Rodalies, Rodalies Catalunya i Mitja Distància

En el cas de Rodalies i Rodalies Catalunya, l'abonament  et permet viatjar il·limitadament entre qualsevol origen i destinació del Nucli per al qual es va emetre l'abonament. En el cas de Mitjana Distància, es podran fer viatges en trens autoritzats i entre les dues estacions del trajecte adquirit.

Has de pagar fiança pels abonaments de Renfe gratis?

Un dels detalls sorpresa posteriors a l'anunci dels abonaments de Renfe gratis va ser descobrir que caldrà pagar una fiança per ells. Quan els vagis a adquirir, hauràs d'abonar una fiança de 10 euros en el cas de Rodalies i 20 euros si vols un abonament de Mitjana Distància.

Si durant els 4 mesos de vigor d'aquests abonaments de Renfe gratuïts (de setembre a desembre) has realitzat més de 16 viatges amb el teu abonament, Renfe et tornarà els 10/20 euros de la fiança. El reembors es produirà utilitzant el mateix mètode amb què vas pagar la fiança original.

Què passarà llavors amb els altres abonaments habituals de Renfe?

Mentre aquest abonament de Renfe gratuït estigui en vigor, se suspendrà la venda de la resta d'abonaments o bitllets usuals de Renfe. Aquells abonaments que s'adquireixin abans de l'1 de setembre sí que podran usar-se sense problemes a Rodalies i Mitja Distància fins que s'esgotin.

Els abonaments de Rodalies previs a la gratuïtat podran ser retornats?

Els usuaris amb abonament multiviatge de Rodalies i Mitja distància adquirit abans de la gratuïtat d'aquests trens podran continuar usant el seu títol habitual amb la vigència amb la qual el van comprar, o sol·licitar la devolució de la part proporcional.

Així ho recull el Boletín Oficial del Estado (BOE), que aquest dijous publica les condicions dels abonaments gratuïts de Rodalies, Rodalies Catalunya i Mitja distància Convencional, que podran adquirir-se a partir del 24 d'agost i estaran vigents entre l'1 de setembre i el 31 de desembre. Els abonaments Avant i AVE amb un 50% de rebaixa es podran comprar entre el 24 d'agost i el 31 de desembre, per a ser utilitzats entre el pròxim 1 de setembre i el 31 de gener de 2023. Els adquirits amb anterioritat els viatges de la qual s'utilitzin durant el període dels descomptes podran sol·licitar la devolució del 50% de cada desplaçament realitzat en aquestes dates.

Com pots adquirir l'abonament de Renfe gratis?

Abans de res, per obtenir l'abonament gratuït de Renfe, hauràs d'estar registrat prèviament o en Renfe.com o en les apps de Renfe i Renfe Rodalies. El procés de registre va començar dilluns passat 8 d'agost. Podràs aconseguir el teu abonament gratis a partir del 24 d'agost en punts acostumats (màquines autovenda i taquilles de les estacions) o a través del web o de l'aplicació oficial de Renfe. El pagament de la fiança es produirà en aquell moment.

Com registrar-te en el web de Renfe per obtenir els abonaments gratis?

Registrar-te en la pàgina web de Renfe és la mar de senzill. Una vegada entris a la seva pàgina oficial, només has de clicar a la icona en forma de persona que trobaràs a dalt a la dreta del tot. T'apareixerà la pàgina d'inici a la sessió i, a la seva dreta, tota una sèrie d'avantatges de registrar-te. Fes clic en el missatge "Registrar-me" just al final dels avantatges.

A la pàgina de registre hauràs d'omplir un formulari amb el teu correu electrònic, DNI, telèfon mòbil, contrasenya segura, nom, cognoms, nacionalitat... Tots els camps que pots esperar d'un procés així. Sabràs que t'has registrat amb èxit perquè podràs accedir a la teva secció privada del web. Ja ho tens tot llest per aconseguir els abonaments el 24.

Pots viatjar amb l'abonament de Renfe gratis en trens AVE?

No. Aquesta és la mala notícia. La bona notícia és que per a determinats trajectes AVE (amb temps de viatge inferiors als 100 minuts), pots comprar el nou Abonament AVE Recurrent. Serà vàlid per a 10 viatges, en tots dos sentits, entre l'origen i destinació sol·licitada, i es comercialitzarà amb un 50% de descompte sobre la tarifa de la Targeta Plus 10 Normal Avant per a aquest trajecte i en categoria estàndard, sent aplicable el descompte de família nombrosa.