El 31 d'agost ha fet un any que s'han aixecat les barreres de les autopistes. A part de no haver de fer front al pagament, què més ha comportat això? Doncs bàsicament un notable augment del trànsit, més retencions i, lligat amb tot això, també un augment dels accidents. Fins l'any passat els peatges significaven un greuge comparatiu territorial de Catalunya respecte a altres territoris de l'Estat espanyol que, com sabem, no és l'únic. A Catalunya, teníem milers de quilòmetres de vies de pagament, mentre que les mateixes vies a altres llocs de l'Estat estaven exemptes. 

Actualment, i tots els que les fem servir ho sabem, les autopistes no ofereixen el millor servei possible. Quines són, doncs, les solucions per millorar-ho? Des d'ElNacional.cat en proposem 3: una bona solució seria augmentar les inversions en infraestructura i tecnologia, cosa que com sabem a Catalunya, costa d'aconseguir. Una altra solució seria proposar fer el manteniment de les mateixes a empreses privades, mitjançant concursos o concessions. D'aquesta manera, potser estarien més ben cuidades.

I la més polèmica o la que més debat pot comportar, que seria fer cas a les recomanacions de la Unió Europea i instaurar el sistema de pagament per ús. Es parla d'un sistema de peatges integral i que afectaria tot l'Estat espanyol de la mateixa manera. Ara bé, recordem que a Catalunya encara queden més de 130 quilòmetres de vies de pagament, vies que casualment aquesta vegada en té la concessió la Generalitat de Catalunya.