Aquest cap de setmana arrenca la primavera astronòmica (començara el proper diumenge, 20 de març, a les 16:33 hores) i ho farà amb rebombori meteorològic. A tot això, la calitja que aquests dies és notícia i que, segons alguns experts, pot ser molt perillosa per a la salut donarà pas a l'arribada de noves borrasques que provocaran canvis de temps bruscos i sobtats. De moment, a banda de la pols del Sàhara que, entre altres coses, ha tenyit de marró molta neu al Pirineu, també destaca el temporal marítim que ha esborrat moltes platges del mapa. Si voleu veure imatges de tot plegat i, sobretot, quin temps farà durant els propers dies i setmanes, no us perdeu aquest vídeo:

 

Avís per contaminació atmosfèrica a Catalunya

A Catalunya hi ha un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules a Barcelona i en 39 municipis de la seva àrea metropolitana. També a les zones de qualitat de l'aire del Pirineu (oriental i occidental) i del prepirineu, segons el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Segons el Govern per aquests dies s'esperen concentracions de partícules d’entre 5 i 160 o 200 micrograms per metre cúbic (un ventall francament molt/massa ampli amb el que poca cosa aclarirem). Alguns experts, asseguren que, a partir de 40 micrograms de PM10 per metre cúbic, ja es considera que és perjudical per a la salut. Justament aquest dimecres en diverses zones de Catalunya se supera aquest llindar. Així està la neu al cap del port de la Bonaigua i a l'estació de Baqueira Beret ara mateix:

 

La pols en suspensió incrementa el risc de trombosi i d'infarts

La calitja que aquests dies afecta tota la península i moltes altres zones d'Europa no només afecta els pulmons sinó que també pot arribar a danyar les artèries del cor per dins. De fet, pot incrementar el risc de trombosi i d'infarts. També pot provocar una inflamació sistèmica a tot l'organisme. Així ho ha dit el doctor Julián Pérez-Villacastín, president de la Societat Espanyola de Cardiologia, en una entrevista al diari Nius on recomana sortir al carrer amb mascareta i evitar fer esport a l'aire lliure encara que tinguem els pulmons sans.

De fet, en moltes zones de la península alerten que la pols en suspensió pot provocar problemes respiratoris o d'al·lèrgies, picor als ulls, gola resseca, mal de cap... i recomanen sortir amb mascareta. La zona més afectada per la pols del Sàhara és el sud-est peninsular tot i que s'ha estès per tot l'Estat i per molts altres països europeus (ha arribat fins a Alemanya). El Govern d'Andorra també recomana moderar l'activitat física a l'aire lliure, especialment si patiu alguna malaltia respiratòria i/o cardiovascular. Des d'ElNacional.cat ja fa dies que us aconsellem extremar la precaució per l'arribada d'aquesta pols en suspensió.

El temporal marítim ha esborrat moltes platges del mapa

A banda de la pols del Sàhara que els propers dies anirà clarament a la baixa, la situació del temps també ve marcada pel temporal marítim que ha esborrat del mapa moltes platges catalanes. Així s'han despertat, per exemple, a Sitges on el temporal s'ha carregat la platja de Sant Sebastià:

A Blanes, les onades han arribat al passeig i les platges també han quedat cap per avall. Només cal veure aquestes imatges que ens fa arribar la Núria López on es veu la barana que separa el passeig de la platja gairebé colgada del tot per la sorra.

 

Més borrasques a la vista!

La previsió del temps anuncia que el temporal marítim anirà a la baixa a partir d'aquest dijous al vespre però alerta perquè arriben noves tongades de pluja. La primera, aquest dijous. Al matí només plourà a les Terres de l'Ebre però, a mesura que avanci el dia, es taparà a tot Catalunya i, a la tarda, les pluges afectaran totes les comarques de Tarragona i Lleida. En canvi, no plourà a Barcelona ni a Girona on, com a molt, cauran quatre gotes a la nit. 

Divendres, cauran pluges dèbils i disperses fins el migdia. A la tarda, s'obriran clarianes a moltes comarques. Dissabte, podria ser el dia més estable del cap de setmana tot i que tindrem bastants núvols a la costa amb possibles plugims molt dispersos però no cal que sortiu de casa amb el paraigua. A l'interior del país dominaran les estones de sol. Diumenge, el temps aguantarà bé fins a l'hora del vermut. Segurament a la tarda veurem més núvols i acabaran caient quatre gotes. Les temperatures seran dos o tres graus més baixes cada dia que passi.

 

Temporal marítim a Gavà Foto: Xavi Cabo i Papiol_TwitterEl temporal marítim s'ha carregat moltes platges com la de Gavà / Foto: Xavi Cabo i Papiol_Twitter

Canvi d'hora: a les dues seran les tres!

La setmana que ve esperem més borrasques. El proper dilluns, 21 de març, plourà fort a tot Catalunya. Dimarts també plourà però anirà afluixant a la tarda. De fet les tongades d'inestabilitat ens acompanyaran tota la setmana amb possibles aiguals al País Valencià, Múrcia i Andalusia oriental. No descartem que a mitjans de setmana piqui molt fort al Montsià i al Baix Ebre. El cap de setmana del 26 i 27 de març (quan, per cert, estrenarem l'horari d'estiu perquè la matinada del diumenge, dia 27, a les dues haurem d'avançar una hora els rellotges i seran les tres) també es podria presentar ennuvolat amb pluges més dèbils i disperses.