La incertesa d'aquesta situació és molt alta, tot i que ja s'ha confirmat el canvi de temps i, sí: aquesta setmana nevarà a Catalunya. Però la gran pregunta és on arribarà en forma de neu o pluja, quina serà finalment la cota de neu. El que està assegurat, són dues coses: la primera, és que els termòmetres tornaran a baixar en caiguda lliure i farà fred de veritat, amb més de 10 °C de diferència amb el cap de setmana. La segona, que el vent al Mediterrani farà aixecar onades de més de 4 metres. Aquest episodi no durarà tota la setmana i els termòmetres tornaran a remuntar, però quan? Tens tots els detalls de la previsió del temps per aquesta setmana al següent vídeo:

 

 

🟡 És veritat que nevarà i gelarà a prop de la platja? Últimes hores abans del canvi de temps

 

Nevarà a Catalunya

L'aire fred de l'est es va apropant al Mediterrani i se situarà a sobre del mar aquest dilluns. Les conseqüències són molt diferents segons on decideixi centrar-se finalment, però hi ha tres coses assegurades: la baixada imminent de temperatures, amb més de 10 °C de diferència amb aquest cap de setmana, el fort onatge i la precipitació. Tots els ulls estan posats en aquesta precipitació: arribarà en forma de neu o en forma de pluja? Per saber quina serà la cota de neu a Catalunya, cal mirar la temperatura i la humitat. L'arribada de neu és favorable: farà fred i arribarà aire molt humit del mar. Però la temperatura no baixarà prou perquè la neu arribi a peu de platja: la cota de neu en aquest episodi estarà situada sobre els 600 metres.

Les estacions d'esquí tornaran a omplir se de neu / Foto: @Chino_Chulo - La Molina
Les pistes d'esquí tornaran a omplir se de neu / Foto: @Chino_Chulo - La Molina

Dilluns, tindrem un petit aperitiu amb poca cosa: tota la província de Girona quedarà en remull i arribaran quatre gotes al Maresme, Barcelona, Garraf i les muntanyes de Prades, el Montsant i Montserrat. La neu arribarà al Montseny, les Guilleries i les muntanyes del Ripollès. S'acumularan menys de 5 cm. També es podrà veure algun floc al Massís dels Ports. Dimarts, arriba el plat fort i se'l tornarà a emportar Girona, però aquesta vegada, la pluja arribarà a tota la costa. Escombrarà també Barcelona i Tarragona i deixarà alguna gota a Lleida. És el dia que caurà més neu i la cota continuarà voltant els 600 metres. Nevarà a Olot, Berga, tornarà a deixar blanc tot el Ripollès, la serralada del Montseny i les Guilleries. Aquesta vegada, s'acumularan més de 20 cm. Tots els cims de Catalunya quedaran enfarinats, tot i que seran quatre flocs: la neu podria tornar a aparèixer al Montseny, Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, Montserrat, les muntanyes de Prades i fins i tot, el Montsant i el Massís dels Ports. Caurà més aigua que neu, i se superaran els 10 mm a tota la meitat est: des del Vallès, Barcelona, el Masnou, fins a l'Empordà.

El Ripollès tornarà a quedar nevat / Foto: ACN - Sant Hilari Sacalm
El Ripollès tornarà a quedar nevat / Foto: ACN - Sant Hilari Sacalm

Dimecres, encara arribarà neu però aquesta vegada només a punts del Pirineu de Lleida, la Serra del Cadí i el Ripollès. 

Ambient hivernal: torna el fred

La temperatura baixarà de cop i tornarà a fer fred de veritat. Lluny quedaran els més de 25 °C que s'han viscut aquest cap de setmana a Girona o Olot. L'entrada d'aire fred farà que els termòmetres tornin a baixar sota zero a molts punts de Catalunya. Dilluns al migdia, no es passarà dels 15 °C a cap punt de Catalunya. Els termòmetres aniran baixant, amb temperatures mínimes que dimarts tornaran a desplomar-se a valors negatius a Vic, Olot, Igualada o Móra d'Ebre. També quedaran per sota dels zero graus a Lleida, Solsona, Ripoll i tot el Pirineu. Els termòmetres no remuntaran fins a finals de la setmana. Fins que no baixin les temperatures, però, el glaç del Pirineu s'anirà desfent: 

La sensació de fred s'intensificarà pel vent, que serà molt intens els primers dies de la setmana. Les ratxes més fortes superaran els 80 km/h entre Barcelona i Girona. Farà que la sensació tèrmica baixi encara més i sembli que faci 5 °C, tot i que els termòmetres en marquin 10 °C. El vent també serà el màxim responsable d'aixecar onades de més de 4 metres a tota la costa catalana. L'estat de la mar serà perillós i fins i tot el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per aquest motiu, indicant que les onades el primer dia de la setmana, quan comenci l'episodi, ja superaran els 2 metres.