El bon temps té les hores comptades: diumenge es viuran les últimes hores de tranquil·litat abans del brusc canvi de temps a Catalunya. Aquesta setmana la neu tornarà a aparèixer a llocs on és poc freqüent que nevi, però nevarà a prop de la platja? El canvi de temps també portarà aigua i un fred més que considerable: els termòmetres, tornaran a caure de cop i les gelades tornaran a apropar-se a peu de platja. A més, aquest canvi tan dràstic de temps a Catalunya vindrà de la mà d'una llevantada de llibre: la mar, també estarà summament alterada. És una situació que cal seguir de prop, perquè els models meteorològics van canviant hora rere hora i s'ha de parlar de probabilitats. Vols saber quants centímetres de neu es podrien acumular i on? Al vídeo de la previsió del temps t'expliquem exactament quan arribarà aquest canvi de temps i et desvelem si tota la setmana serà igual de freda:

 

 

🔴 Nevarà a la platja de Barcelona? Fred i gelades a tot Catalunya: el febrer, nou cares té

 

Canvi sobtat en el temps amb sorpreses a cotes baixes?

La pròxima setmana venen canvis: tornarà a fer molt de fred, amb gelades que s'estendran de nou per quasi tota Catalunya i amb una nova tongada de pluja i neu. Aquesta vegada, la responsable és una bossa d'aire més freda que se situarà a sobre del Mediterrani i que afectarà directament a Catalunya. Les conseqüències, de llibre: empenyerà aire molt més fred cap a Catalunya i a més, també provocarà una llevantada (aire que arriba des del Mediterrani i afecta a l'estat de la mar) considerable amb aire molt humit. El moviment que seguirà aquesta massa d'aire sobre el Mediterrani encara és un misteri i els models meteorològics no coincideixen en la predicció. Per això, s'ha d'estar molt pendents de les previsions del temps d'aquests dies, poden canviar d'un moment a un altre. Un dels efectes directes que tindrà aquesta massa: els termòmetres tornaran a caure en picat, baixaran més de 10 °C a partir de dilluns i es tornaran a donar gelades quasi a peu de platja. L'altra, l'entrada d'humitat portarà aigua i neu de nou a Catalunya.

De moment, diumenge, encara es mantindran les temperatures agradables, amb més de 15 °C a tota la costa al migdia i molt de sol. A primera hora, farà més fred a les zones amb boira (Lleida i Vic), on tornarà a gelar, i als pobles dels Pirineus i Prepirineus, que també baixaran dels zero graus. Serà un bon dia per estar a l'aire lliure, la pluja i la neu continuaran desaparegudes fins que arribi aquesta nova banda de precipitació prevista per la setmana que ve.

Nevarà a la platja? 

Dilluns, la pluja entrarà a Catalunya pel Mediterrani, però serà molt poca. De bon matí, plourà entre el Maresme, Barcelona i el Garraf. També caurà alguna gota a l'Empordà, però a mesura que passin les hores, la pluja també arribarà a Tarragona i al Delta de l'Ebre. En general, no cauran molts litres, menys de 5 mm als punts més afortunats. Això sí, tornaran a caure alguns flocs de neu entre les Guilleries i el Montseny. La cota de neu es situarà a primera hora per sota dels 600 metres a Girona, però si no arriba la precipitació, no neva.

Nevada al Montseny a finals de gener / Foto: ACN
Nevada al Montseny a finals de gener / Foto: ACN

No serà cosa d'un sol dia: dimarts, arribarà el plat fort, amb pluja més intensa a peu de platja i també, amb més neu. La cota de neu podria baixar als 800 metres. On caurà més neu serà a les muntanyes del Ripollès, les Guilleries i el Montseny. Plourà a Girona tot el dia, tot i que la pluja també arribarà a Tarragona a la tarda, on veuran caure la neu a punts del Massís dels Ports. Es podrien acumular fins a 5 cm de neu nova! Però no s'acaba aquí: dimecres, encara es podria tornar a repetir la jugada, amb menys pluja però altre cop amb neu a les muntanyes del Ripollès i dels Ports. A les actualitzacions del temps d'ElNacional.cat sempre els mantindrem actualitzats de la cota de neu. A partir de dijous, el temps farà un altre gir i tornarem a veure el sol, però amb temperatures que no s'acabaran de recuperar fins al cap de setmana.

L'estat de la mar, perillós

Molta atenció a navegants: la mar també quedarà molt afectada en aquest nou episodi meteorològic. El vent serà molt intens, arribant a cops que dilluns superaran els 90 km/h! L'aire anirà girant i entrarà per l'est, el que es coneix com a llevantada, i acostuma a ser molt perjudicial a les zones costaneres. Entre dilluns i dimecres, la mar estarà especialment moguda, amb onades que arribaran a superar els 4 metres. Molta precaució perquè tota la costa catalana quedarà afectada per aquest temporal de llevant.