Per primera vegada en molts anys, quasi tota Catalunya ha quedat sota els zero graus. Aquest cap de setmana ha començat una onada de fred a Catalunya que encara no té data final assegurada. Fred molt intens que està colpejant a tot el territori i que pot deixar sorpreses: dimarts, amb l'arribada de pluja del Mediterrani, nevarà per sota dels 1000 metres a zones que queden més properes a la costa! Tot no són bones notícies: la intensitat amb què continua bufant el vent no frena i les ratxes continuen sent molt perilloses en alguns punts de Catalunya. Al vídeo de la previsió t'expliquem com serà el temps aquesta setmana: fins quan farà tant de fred?

 

 

⚠️ Avís per onada de fred amb temperatures mínimes extremes i sensació tèrmica entre els 0 °C i els -20 °C!

L'onada de fred pica de ple a Catalunya

Aquest cap de setmana el Servei Meteorològic de Catalunya ha declarat l'inici de l'onada de fred a Catalunya, perquè les temperatures a gran part de Catalunya han baixat respecte a un valor llindar estadístic. Diumenge, el fred a primera hora ha sigut molt intens i la temperatura mínima ha baixat amb ganes fins i tot a punts de la costa on feia any que no glaçava. Segons dades oficials, els termòmetres han arribat a baixar fins als -4 °C a Viladecans o els -3,3 °C a Cunit. Fins i tot, a la mateixa ciutat de Barcelona, la temperatura també ha baixat sota zero als barris propers al riu Besòs, per on flueix el fred de la serralada prelitoral.

Catalunya ha quedat glaçada aquest diumenge, fins i tot, a la costa! / Font: Servei Meteorològic de Catalunya
Catalunya ha quedat glaçada aquest diumenge, fins i tot a la costa!

Tenim onada de fred per a dies. La temperatura no té intenció de pujar fins, almenys, finals de gener. La borrasca amb aire més fred en altura s'ha quedat bloquejada a sobre d'Itàlia: això provoca que a Catalunya ens arribi aire directament del centre d'Europa: més fred i sec. Dilluns, tornarà a glaçar, amb temperatures molt semblants al cap de setmana que tornaran a baixar dels zero graus a quasi tota Catalunya: -3 °C a Manresa, -2 °C a Móra d'Ebre, -3 °C a Girona, -4 °C a Berga i -1 °C a Mollet del Vallès, Granollers o Vilafranca. Al migdia, només passaran dels 10 °C, i per poc, a la costa. Dimarts i dimecres, la situació no millora, i les temperatures negatives es tornaran a repetir quasi a tota Catalunya de bon matí. Serà dijous quan es comencin a veure canvis: aquesta borrasca es mourà, però molt poc, i la temperatura podrà pujar, però encara farà molt de fred. No durarà gaire: el pròxim cap de setmana tornarà a fer aquest fred quasi polar.

Aquesta setmana nevarà a cotes més baixes

La sorpresa de la setmana tornarà a arribar amb la neu. Caurà a cotes més baixes i atenció: a punts on costa molt que qualli. Les serralades de la meitat est de Catalunya, properes a la costa, podrien veure flocs de neu el segon dia de la setmana. Dimarts arribarà precipitació pel Mediterrani i les muntanyes de la serralada prelitoral es podrien tenyir de blanc. Cauran alguns flocs a les Guilleries, el Montseny, les muntanyes de Prades i el Massís dels Ports.

La neu serà anecdòtica, però podria superar els 3 cm entre Vic i Olot, tot i que en general, no s'acumularà i com a molt, arribarà a 1 cm.  

Vent molt perillós: no frena

El Servei Meteorològic de Catalunya també alerta del vent, que continua bufant molt fort a les cotes altes i a la costa de Girona. Als cims del Pirineu, està deixant imatges impactants de com aixeca la neu i fa que no es pugui veure a pocs metres de distància. Segons el mateix autor d'un vídeo a Puigcerdà aquest cap de setmana, on el torb ha colpejat amb força, "la sensació de fred és molt intensa". Aquesta sensació tèrmica, que es calcula combinant el fred i el vent, aquests dies baixarà a -20 °C als cims més alts del Pirineu.

La tramuntana també està picant amb molta força a l'Empordà. Afecta principalment al mar, on les onades aquesta setmana creixeran entre els 2 i 4 metres. No tot és negatiu, ja que la intensitat amb què bufa el vent, ajuda al fet que la temperatura no baixi tant a primera hora del matí. De fet, s'ha convertit en un dels llocs amb temperatures mínimes més altes d'aquesta onada de fred, amb més de 5 °C a l'Escala i més de 4 °C a Palafrugell de mínima aquest diumenge.