L'enunciat episodi de pluja comença divendres i vindrà acompanyat de tronades i molta activitat elèctrica. No plourà tot el dia i tot sembla indiciar que les festes de la Mercè es podran celebrar sense problemes durant les hores de sol. Això sí, quan plogui, ho farà amb intensitat. Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya han donat una roda de premsa on indiquen els millors consells per afrontar els episodis de pluja durant la tardor. Episodis que, segons els estudis, cada vegada poden ser més freqüents i assolir major magnitud. Vols saber quins són els consells per evitar riscos quan plou amb molta intensitat? T'expliquem com evolucionarà la previsió del temps per aquest cap de setmana al següent vídeo:

 

⭐ La Mercè 2022: programa, concerts, focs artificials i molt més de la festa major de Barcelona
 

La Mercè se salva de la pluja pels pèls

Tots els models meteorològics coincideixen: durant el dia, les Festes de la Mercè 2022 es podran celebrar sense problemes. Això sí, tant la vigília com la mateixa nit de dissabte quedaran en remull. Divendres a partir del migdia, les tempestes es començaran a formar per Tarragona i per Ponent. Agafaran força al centre de Catalunya, entre el Solsonès, el Bages i l'Anoia i al vespre, totes aquestes tempestes s'aniran movent direcció a la costa. A partir de mitjanit podrien travessar al mar, on hi haurà un festival de llamps i trons. Al seu recorregut en direcció mar endins escombraran Barcelona, i ho faran amb molta intensitat i una activitat elèctrica important. Els primers concerts de la Mercè podrien quedar esquitxats pel pas d'aquestes tempestes amb molt d'aparat elèctric. Saps què fer si et trobes amb un episodi de pluja intensa? Aquests són els consells que dona Protecció Civil: 

Consells en cas d'inundació
Consells de Protecció Civil en cas d'inundació

Dissabte, amb més fred, encara no farà net. Les tempestes es tornaran a formar per qualsevol punt de la serralada Litoral i també a les zones d'Osona i la Garrotxa. No deixaran tanta aigua, però tornaran a venir amb llamps i tronades. Podran deixar alguna gotellada a Barcelona a última hora, però s'espera molta menys aigua que divendres i no haurien de donar problemes a cap activitat de la Mercè. Tot i això, el mar encara està molt calent, actualment 2,5ºC per sobre la mitjana climàtica, i pot afavorir que l'activitat elèctrica sigui un no parar. És molt important saber què fer en cas de trobar-te amb llamps:

Què fer en cas de trobar-te amb una tempesta elèctrica
Què fer en cas de trobar una tempesta elèctrica

🎵 Concerts de la Mercè 2022 a Barcelona: horaris, escenaris i tots els detalls

Al final d'aquest cap de setmana la situació millora. Diumenge només es formaran boirines a primera hora del dia a l'altiplà de la Catalunya Central i alguns núvols baixos (per fi, decoratius) entre la costa de Barcelona i la costa Brava. Després de la tongada de pluja i llamps, serà un dia tranquil, però a la tarda els núvols tornaran a créixer al Ripollès i fins i deixaran alguna regada. Serà un final de cap de setmana tranquil i més fresc: la temperatura continuarà baixant i els termòmetres no pujaran ni als 25ºC. Es donaran màximes de 23ºC a totes les capitals: Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona. A punts de muntanya no fregaran ni els 20ºC, cal portar alguna peça d'abrigar a la motxilla si sortiu d'excursió a buscar bolets.

🍄On podem trobar bolets aquest cap de setmana? Rovellons, ceps, rossinyols i llenegues a Catalunya

Les inundacions dels últims anys, devastadores

Les prediccions afirmen que a causa del canvi climàtic els fenòmens de pluges intenses cada vegada passaran amb més freqüència i poden ser més severs. El Servei Meteorològic de Catalunya i Protecció Civil han comparegut en una roda de premsa aquest passat dijous recordant la importància de tenir al cap tots els consells d’autoprotecció en aquest tipus de situacions. Aquests fenòmens poden ser molt locals i no sempre es poden predir amb l'antelació i precisió exactes. 

Les prediccions estacionals preveuen un octubre i novembre més aviat secs, però els últims anys s'han produït algunes de les pitjors inundacions a Catalunya. Entre 1987 i 2011 s'estimen pèrdues aproximades de 1.300 milions d'euros per inundacions a Catalunya, però el que és pitjor: es preveu que s'incrementaran els pròxims anys i seran de 2.500 milions d'euros pel pròxim període, fins al 2033. Les inundacions més recents són les del 19 d'octubre de 2018 a les Terres de l'Ebre, el 22 d'octubre de 2019 al Francolí, on van morir 7 persones, i l'1 de setembre de 2021 a Alcanar. El Maresme, protagonista de grans acumulacions d'aigua, va quedar inundat el 12 d'octubre del 2016, on una persona va morir en creuar una riera a Cabrils. A les inundacions d'Agramunt del 2 de novembre de 2015 on van morir 4 persones a la residència d'avís inundada pel desbordament del riu Sió. Al segle passat les inundacions també van deixar molts morts: el novembre de 1982 van morir 12 persones a Lleida i el 25 setembre del 1962 va ser excepcional al Vallès, amb centenars de persones mortes.

 

 

Episodi de pluja extrem a Canàries


A les illes Canàries es preveu un episodi que també podria deixar pluja torrencial i inundacions: el NHC (National Hurricane Center) estudia la possible formació d'un cicló tropical al sud de les illes entre les properes 48 i 120 hores. Tot i que el cicló podria no afectar l'arxipèlag directament, un braç de precipitació molt intens podria escombrar les illes occidentals amb intensitat. L'AEMet (Agencia Estatal de Meteorologia) està estudiant la situació exhaustivament i ja ha emès una nota informativa sobre la pluja generalitzada que podria arribar: