Les pluges d'aquesta primavera afavoreixen el creixement dels espàrrecs de marge i de molts tipus de bolets a Catalunya. El més abundant i, per tant, el més fàcil de trobar aquests dies són els espàrrecs però aquest cap de setmana també podeu trobar rovellons, ceps, múrgules, gírgoles, cama-secs, moixernons, camperols, marçots...​ El nostre consell és que aprofiteu aquests dies per omplir els cistells (tant d'espàrrecs com de bolets) perquè les temperatures iniciaran una pujada que serà més forta durant la propera setmana i, per tant, molt aviat donarem per acabada la temporada. A més, els propers dies no esperem gaires pluges, cosa que tampoc ajudarà a allargar les collites d'espàrrecs i de bolets. De fet, aquest cap de setmana es presenta assolellat amb temperatures que ja començaran a pujar. Només diumenge a la tarda podríem tenir alguna sorpresa en forma de ruixat o tempesta.

Puc trobar bolets aquesta primavera a Catalunya?

La resposta és que sí (rotundament sí). Podem trobar bolets perquè, fins ara, la primavera ha estat bastant plujosa, no ha fet molta calor ni hem tingut fortes ventades que hagin eixugat els boscos. Aquests dies, per exemple, és fàcil trobar múrgules, un bolet especialment bo per fer guisats. De fet, es desaconsella menjar-ne de crues perquè tenen un punt de toxicitat que ens podria fer mal. En canvi, posar múrgules a qualsevol plat, guisat o salsa té un resultat extraordinàriament bo. Aquí teniu una mostra de les múrgules (i també dels marçots) que aquests dies es troben a Catalunya:

De múrgules també se'n poden trobar a la Garrotxa. Segons diuen els experts de la zona, aquesta no és una gran temporada però, si busquem, en trobarem segur. Així ho demostra aquest vídeo que fa entrar molta gana perquè gairebé sentim l'olor de les múrgules mentre es fan a la paella:

Múrgules al Principat d'Andorra

Si aquest cap de setmana aneu a Andorra també us podeu fer un bon tip de múrgules. Concretament aquestes són d'Ordino:

Ceps a l'Alt Urgell

L'altre bolet estrella de la primavera és el cep. Víctor Antich, expert boletaire de l'Alt Urgell, assegura que, en aquesta època de l'any, són més bons que mai i, a més, són més grans que a la tardor. Se'n poden trobar a molts llocs però Antich ens recomana buscar-ne al voltant del riu de Santa Magdalena, a prop de Sant Joan de l'Erm, a l'Alt Urgell:

Cama-secs i camperols

Un altre bolet habitual de la primavera són les carreretes o cama-secs que trobareu entre l'herba verda dels prats, sobretot en zones de muntanya. Si en trobeu força recordeu que estan especialment indicats per assecar i guardar. De fet, és el bolet estrella a l'hora de fer fricandó (rehidratant-lo una estona abans). En aquest cas els faran amb pasta i també hi afegiran quatre camperols:

Moixernons

El moixernó és un altre tipus de bolet que, aquests dies, podeu trobar en diferents comarques catalanes. En aquest cas, estem parlant d'un dels bolets més gustosos que hi ha i, entre moltes altres coses, és fantàstic per menjar-se'l en una bona truita.

Rovellons entre el Baix Camp i el Priorat

I encara que sembli mentida perquè no som a la tardor, en alguns boscos del país, ara mateix s'hi fan rovellons. Mireu, sinó, aquestes fotografies de rovellons i espàrrecs trobats aquesta mateixa setmana entre les comarques del Baix Camp i el Priorat. Ja que hi eren també han aprofitat per collir un bon manat d'espàrrecs:

De rovellons no només se'n troben a Catalunya. Mireu sinó els que ha trobat l'Artur Balaguer, a la Serra Calderona, al País Valencià:

Els espàrrecs a l'abril per a mi, al maig per a tu i al juny per ningú

La temporada d'espàrrecs (com la de bolets) té els dies comptats. Aquest cap de setmana, però, encara podeu aprofitar per trobar bons espàrrecs a moltíssims boscos de Catalunya. Com diu la dita, els millors espàrrecs es cullen durant les primeres setmanes de la primavera. Al maig la qualitat va baixant (sobretot si tenim altes temperatures) i al juny ja són més durs que una pedra. Aquí en podeu veure de boníssims! Els ha trobat l'Araceli Fortuny al Milà, a l'Alt Camp. També ha aprofitat per collir farigola i romaní:

Espàrrecs amb all i parmesà

Si voleu agafar gana de veritat no us perdeu aquesta fotografia d'uns espàrrecs fets amb all i parmesà (brutals!):

Atenció als importants canvis de temps que afectaran Catalunya

La previsió del temps anuncia un cap de setmana força assolellat i càlid però amb possibles sorpreses de cara a diumenge. Atenció, també, al que passarà la setmana que ve: dos canvis molt importants afectaran de ple Catalunya. Si voleu conèixer tots els detalls de la previsió cliqueu aquest enllaç.