Els amants de la meteorologia estrenem el mes d'abril molt entusiasmats. Els mapes del temps confirmen el que, des de dilluns passat i fins fa unes hores, només s'atrevia a dir ElNacional.cat i és que, aquest diumenge, nevarà a cotes molt baixes en punts de la costa i del prelitoral (i ho dèiem amb tota la prudència del món perquè ni avui podem assegurar al 100% el que passarà demà passat). El fet és que s'apropa l'hora de la veritat perquè ja tenim el 3 d'abril a la cantonada i, de moment, es confirma que veurem neu en diverses comarques i a cotes molt baixes. Si no canvien molt les coses, aquest diumenge molts pobles i ciutats del país quedaran tenyits de blanc. En general, seran nevades febles però alerta perquè no en descartem que, en algunes comarques, nevi amb una intensitat moderada. Aquests dies també i sobretot són notícia les violentes ventades i el fred de rigorós hivern. Estem molt preocupats per les gelades que, un cop encalmi el vent, es podrien carregar les collites en comarques interiors. Si voleu saber on i quan nevarà, i quines temperatures mínimes tindrem d'aquí a un parell de dies a les zones agrícoles, no us perdeu aquesta informació on també podeu veure vídeos de les fortes ventades i de la neu que ja cau a Catalunya i que, aquest divendres 1 d'abril, també ha arribat a París.

'No diguis hivern passat que Sant Jordi no hagi estat'

'No diguis hivern passat que Sant Jordi no hagi estat' I... justa la fusta! Ja sabeu que la majoria de dites populars tenen una bona base científica i el temps, sovint, els acaba donant la raó. L'arribada de la primavera astronòmica no implica sol i calor sinó canvis de temps bruscos i sobtats amb panorames radicalment diferents d'un dia a un altre. La primera meitat de la primavera és molt traïdora i ens acostuma a portar moltes sorpreses. Aquest any, el mes d'abril comença amb un ambient de rigorós hivern com si fóssim al gener o al febrer. I a més, nevarà! Bé saben els pagesos que no podem cantar victòria fins al maig. Els pagesos més grans d'Os de Balaguer, a la comarca de la Noguera, encara recorden que fa molts anys les gelades van matar les ametlles la matinada de l'1 de maig. No us perdeu aquest vídeo on es pot veure com, aquests dies, protegeixen les hortalisses al Baix Llobregat davant l'amenaça de gelades quan encalmi el vent:

Quan gelarà a les zones agrícoles?

El primer cap de setmana d'abril es presenta ventós, gèlid i amb nevades a cotes molt baixes. Aquest dissabte farà sol a tot Catalunya amb un cel ben blau (tindrem una visibilitat excel·lent). L'excepció serà la cara nord del Pirineu (Val d'Aran, nord del Pallars, Alta Ribagorça i Principat d'Andorra) on continuarà nevant amb ganes durant el matí. Tramuntana i mestral amb ratxes molt fortes fins al migdia. A la tarda-vespre el vent començarà a perdre força i això farà que la matinada de diumenge les gelades ja arribin a diverses comarques interiors on perillen les collites. Fa tanta o més por la matinada de dilluns amb temperatures mínimes de -2ºC o -3ºC en moltes zones agrícoles.

Neu al Montseny

Aquest divendres neva fort a la cara nord del Pirineu i amb menor intensitat també ho farà a la resta de la serralada. Les últimes hores, però, també ha nevat al Montseny. Una preciosa nevada que podem veure en aquest vídeo:

Aquest divendres, 1 d'abril, també neva a París i "no és una innocentada" diuen alguns dels autors d'aquests vídeos... Lògic, els costa de creure que un 1 d'abril nevi a la capital francesa:

Diumenge, tots pendents del cel!

Diumenge la neu serà notícia en diverses comarques catalanes. De matinada ja pot nevar (dèbilment) a la costa i al prelitoral de Tarragona. Durant el matí la neu pot arribar a qualsevol punt del Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès i Maresme. La cota voltarà els 300 o 400 metres però, en molts casos, pot nevar per sota d'aquestes cotes. Això sí, la majoria de les nevades seran dèbils i anecdòtiques. Ara bé, en alguns casos, pot nevar amb intensitat moderada i es podrien acumular fins a tres o quatre centímetres de neu. Insistim, però, en que no estem parlant d'una gran nevada ni de bon tros (en la majoria de casos seran precipitacions anecdòtiques). A partir del migdia i sobretot durant la tarda les nevades podrien arribar a diverses comarques del nord de Barcelona i Girona. No és impossible que les enfarinades arribin també a la Catalunya central durant la segona meitat del dia. Ho seguirem de prop i a veure què passa però estem a punt de viure un dia molt interessant meteorològicament parlant.

 

Nevada Tibidabo Barcelona arxiu ACNAquest diumenge nevarà al Tibidabo de Barcelona però també en altres zones de Catalunya / ACN

Quin temps farà per Setmana Santa?

La setmana que ve començarà amb temps estable i les temperatures tornaran a pujar, sobretot les diürnes. Alerta, però, perquè les dues primeres matinades de la setmana podem tenir algun disgust als camps de fruita de l'interior del país perquè tindrem el cel ras i no farà vent per la qual cosa la probabilitat de gelades serà alta. D'altra banda, sou molts els que ja ens demaneu un avanç de previsió per Setmana Santa. De moment, només us podem avançar una cosa: els primers dies de la Setmana Santa es podrien presentar passats per aigua a gran part de Catalunya. Lògicament això s'ha d'anar confirmant en properes informacions. N'estarem especialment pendents des d'ElNacional.cat. De moment, bon cap de setmana a tothom i a veure si aquest diumenge tenim la sort de fotografiar pobles i ciutats emblanquinats per la neu!