Neva a cota zero a diferents comarques catalanes. Els habitants de molts pobles i ciutats del Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès i la Selva ja han estat sorpresos per nevades a cotes molt baixes. Les precipitacions comencen a arribar a les comarques de Girona, on també veurem nevar i on, a més, pot caure alguna pedregada o xàfecs de neu granulada. Costa de creure, perquè ja és 3 d'abril, però s'ha complert la previsió que fa dies que us avancem des d'ElNacional.cat i les nevades han enfarinat una part de Catalunya. Ha nevat a la platja de Sant Salvador (al Vendrell), a Barcelona, Sitges, Sant Pere de Ribes, Sant Feliu de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Premià de Dalt, Tossa de Mar... Són moltíssims els pobles on podem gaudir de nevades anecdòtiques gens habituals en aquesta època de l'any. Si voleu veure imatges de les nevades que afecten Catalunya i voleu saber la previsió per a les properes hores i dies no us perdeu aquest vídeo:

 

Les gelades maten les collites de fruita dolça i ametlles

Sens dubte, la part més negativa d'aquest fort canvi de temps són les gelades que ja han matat una part de la collita de fruita a l'interior del país. Al Pla de Lleida, per exemple, temperatures de fins a -6 o -7ºC ja s'han carregat moltes collites la matinada d'aquest diumenge. El fred no només ha matat collites de fruita dolça (préssecs, nectarines, albercocs, prunes...) sinó que també ha fet molt mal a la collita d'ametlles. I per desgràcia, això no s'ha acabat. La propera matinada encara podria ser pitjor, perquè temperatures de -6 o -7ºC seran més habituals a l'interior del país, excepte en algunes on apareixeran núvols prims.

 

Gelades maten collita fruita  / Foto: @Cers71716088 Twitter

Els pagesos utilitzen mètodes com el reg per aspersió per intentar evitar que les gelades els matin la collita / Foto: @Cers71716088 Twitter

Neva a Barcelona

Us convidem a veure algunes de les moltes imatges de les nevades que han caigut i que encara cauen en diverses comarques catalanes. Així neva, per exemple, al Tibidabo de Barcelona:

Els flocs de neu han alegrat el diumenge als habitants del Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès i a la comarca de la Selva, tal com podeu veure en aquests vídeos:

Continuarà nevant fins aquesta nit

Les nevades continuaran afectant diverses comarques unes quantes hores més i se centraran, sobretot, a la costa i prelitoral de Barcelona, però cada cop més a les comarques de Girona. No descartem alguna pedregada o algun xàfec de neu granulada. A última hora de la tarda i de cara al vespre reapareixeran les precipitacions a la costa i prelitoral de les comarques de Tarragona. La cota de neu està pujant fins als 600 o 700 metres en algunes zones, però, en alguns casos, continuarà nevant per sota d'aquestes cotes. Al vespre, la cota tornarà a baixar i els flocs de neu podran caure a cota zero una altra vegada. 

Rècords de fred a gran part de Catalunya

Els propers dies no plourà ni nevarà. El temps serà més estable i les temperatures aniran pujant a mesura que avanci la setmana, sobretot les màximes. Ara bé, recordem sobretot que estem en màxima alerta per gelades a l'interior de Catalunya que es repetiran i seran més extenses tant la propera matinada com la matinada del dimarts. De fet, aquest diumenge ja hem tingut temperatures mínimes de fins a -6ºC a Artesa de Segre, -4ºC a Falset o -3ºC a Lleida capital. A moltes comarques s'han batut rècords de fred en un mes d'abril. En molts casos feia més de 50 o 60 anys que no teníem temperatures tan baixes en un mes d'abril.