Males notícies per als pagesos! La previsió del temps anuncia una brutal baixada de les temperatures. Així, el primer cap de setmana del mes d'abril tindrem temperatures entre 10 i 15ºC més baixes del que tocaria en aquesta època de l'any. Sens dubte, una excel·lent notícia per als esquiadors, que podran allargar la temporada, i per als amants del fred de rigorós hivern. Diumenge que ve també podrem fer vídeos de neu a cota zero, nevarà en diverses zones de la costa i del prelitoral català. Ara bé, és el pitjor que pot passar per als arbres fruiters, que, a causa de les altes temperatures que hem tingut les últimes setmanes, ja han florit i, per tant, perillen moltes collites.

Si es compleix la previsió del temps que ara mateix pinten els mapes, les gelades podrien afectar de ple Catalunya les matinades de diumenge i dilluns, un cop afluixi el vent del nord i del nord-oest que presentarà ratxes molt fortes divendres i dissabte. A tot això, anunciem una cota de neu a 0 metres a Catalunya i males notícies per al cap de setmana. 

Dimarts, cel tapat i plourà fang

De moment, aquest dimarts tornarà a ploure, però ho farà dèbilment i no a tot Catalunya. Al matí els plugims se centraran en les comarques de Tarragona, però, a mesura que avanci el dia, cauran quatre gotes a moltes altres comarques. A la tarda, de fet, plourà dèbilment a gran part del país, sobretot a les comarques de Lleida, a la Catalunya central i a l'interior de Girona. En canvi, a la costa de Barcelona i a la Costa Brava pràcticament no hi plourà (si cauen dues gotes ja serà molt). Això sí, les poques gotes que cauran aniran acompanyades de fang, perquè encara tenim pols en suspensió. Això farà que, una vegada més, tot el que tinguem a l'aire lliure quedi ben empastifat. Les temperatures seran suaus de nit i matinada amb mínimes que no baixaran dels 9 o 10ºC a la majoria de pobles i ciutats. Durant el dia, com que el cel estarà tapat, les màximes es quedaran un pèl més curtes. Tot i això, continuarà l'ambient suau amb moltes màximes de 17 o 18ºC.

 

Mapa previsto precipitación acumulada / Imagen: ECMWF tiempo.com

Dimecres al vespre i dijous plourà bastant a les comarques de Barcelona i Girona / Imatge: ECMWF

Dimecres, el dia més plujós de la setmana

Aquest dimecres, 30 de març, serà el dia més plujós de la setmana i ho diem sobretot pels xàfecs que, a última hora del dia, seran generals i més intensos a les comarques de Barcelona i Girona. Durant el dia, el cel estarà tapat a tot Catalunya però només cauran plugims dispersos. Serà cap al tard quan la inestabilitat guanyarà terreny i, a la nit, plourà bastant al nord-est del país. Nevarà per damunt dels 1.400 metres.

Forta patacada de les temperatures

Dijous no guardeu els paraigües a Barcelona, Girona i al Pirineu, perquè continuarà el temps molt inestable amb ruixats i algunes tempestes. La cota de neu es mantindrà al voltant dels 1.400 metres. No plourà ni al pla de Lleida ni a les comarques de Tarragona. Les temperatures iniciaran una baixada que notarem, sobretot, a partir de divendres i durant el cap de setmana.

Nevarà a cotes baixes?

La pregunta del milió d'euros i el que faria molta il·lusió a la majoria d'aficionats a la meteorologia és veure nevar fora del Pirineu i a cotes baixes. Doncs tot i el risc que tenen les previsions a més dies vista, nosaltres ens mullarem i us direm què podria passar a finals d'aquesta setmana. Divendres no descartem alguna nevada per damunt dels 700 o 800 metres a la costa i prelitoral de Barcelona i a l'interior i sud de les comarques de Girona. Esporàdicament, pot nevar per sota d'aquesta cota o poden caure xàfecs de neu granulada o calabruix. Vaja, que el proper divendres no és impossible veure neu al Tibidabo de Barcelona, tot i que, sincerament, no és gaire probable.

 

Ametllers florits a Miravet / Foto: José Antonio Balart

Una fortíssima baixada de les temperatures farà perillar la collita d'ametlles i d'altres arbres fruiters a Catalunya / Foto: José Antonio Balart (Miravet)

Diumenge podria nevar a Barcelona

A mesura que avanci el proper cap de setmana, la cota de neu baixarà fins als zero metres, és a dir, que totes les precipitacions que caiguin a Catalunya seran en forma de neu. El tema és que, en general, no s'esperen precipitacions perquè estem parlant d'una entrada d'aire fred seca, molt eixuta. A diferència d'altres vegades, no es barrejarà amb cap massa d'aire més humit, que faria nevar amb ganes a moltes zones. Això vol dir que, tant divendres com el cap de setmana, farà sol i molt fred a tot el país. Sí que nevarà a la Val d'Aran, nord del Pallars, Alta Ribagorça i Principat d'Andorra. Ara bé, no descartem que dissabte i, sobretot, diumenge tinguem xàfecs de neu a la costa i prelitoral de Barcelona i a l'interior i sud de les comarques de Girona. La probabilitat de neu a cota zero en aquestes zones serà més alta de cara a diumenge. Si es compleix el que diuen ara mateix alguns mapes, la probabilitat de veure neu a la ciutat de Barcelona podria ser bastant alta el proper diumenge.

Alerta per gelades al camp!

Aquesta forta baixada de les temperatures és una molt mala notícia per a l'agricultura. Ja fa dies que molts arbres fruiters han florit i patim per les gelades que, si es confirma la previsió a mitjà termini, podríem tenir a partir de la matinada del proper diumenge quan afluixi el vent que, tant divendres com dissabte, presentarà ratxes molt fortes. Així, tot i que sentireu que la setmana que ve les temperatures tornaran a pujar, nosaltres ja patim pel que pugui passar durant les matinades dels propers dilluns i dimarts quan les gelades podrien ser les autèntiques protagonistes a moltes comarques. Tot això, lògicament, s'ha d'anar confirmant en properes informacions. N'estarem especialment pendents des d'ElNacional.cat.