Catalunya està a punt de viure el fred que no hem tingut en tot l'hivern. I atenció, perquè el canvi radical de temps està a punt d'arribar. De fet, coincidirà de ple amb el proper cap de setmana, el primer del mes d'abril. D'entrada, garantim que farà un fred que pelarà, amb fortes ratxes de vent que incrementaran encara més la sensació de rigorós hivern. I atenció perquè aquest diumenge nevarà a cota zero en diversos pobles i ciutats del país.

Farà un fred que pelarà amb vent huracanat

La veritat és que l'ambient suau de les últimes setmanes té les hores comptades. Aquest dimecres encara no farà fred, tot i que es presenta inestable a tot Catalunya. Tornarem a tenir un dia molt gris amb pluges abundants a les comarques de Barcelona i Girona. A la tarda les precipitacions presentaran una pausa a moltes zones però reapareixeran la propera nit i matinada. Per tant, no guardeu el paraigua gaire lluny. Dijous continuarà el temps inestable a Barcelona i a Girona mentre dominaran les estones de sol a les comarques de Tarragona i Lleida.

Quan notarem la forta baixada de les temperatures?

Les temperatures cauran en picat a partir de divendres i de cara al cap de setmana. Divendres farà sol a la majoria de comarques amb fortes ratxes de tramuntana i mestral. Nevarà a la cara nord del Pirineu. No descartem algun xàfec sorpresa entre la costa i prelitoral de Barcelona i l'interior i sud de les comarques de Girona. La cota de neu baixarà fins als 500 metres. També pot caure algun ruixat de neu granulada per sota d'aquesta cota.

Nevarà en Barcelona el domingo, 3 de abril? / Modelo GFS

El fred serà el gran protagonista del cap de setmana, però no descartem alguna nevada sorpresa a la costa i al prelitoral el proper diumenge, 3 d'abril / Model GFS

Nevarà a Barcelona el cap de setmana?

Dissabte serà un dia gèlid, amb vent huracanat i assolellat a gairebé tot Catalunya, excepte a la Val d'Aran, nord del Pallars, Alta Ribagorça i Principat d'Andorra, on les nevades perdran força amb el pas de les hores. Podríem veure alguna nuvolada entre Barcelona i el sud de la Costa Brava, però no plourà ni nevarà. La sorpresa la podríem tenir diumenge! Augmentarà la inestabilitat a la costa i prelitoral de Barcelona, interior i sud de les comarques de Girona i, segons els ultimíssims mapes del temps, potser també en punts del Baix Penedès, Tarragonès i Baix Camp. Aquest cap de setmana la cota de neu se situarà als zero metres. Per tant, no descartem que diumenge caiguin enfarinades sorpresa en aquestes zones.

 

Nevará en Barcelona el domingo, 3 de abril Mapa previsto Modelo ECMWFSón diversos els models que contemplen la possibilitat d'alguna enfarinada sorpresa a Catalunya el proper diumenge / Model ECMWF

Alerta, pagesos: les gelades podrien matar la collita!

El que més ens fa patir d'aquest brutal canvi de temps és la probabilitat de gelades un cop s'encalmi el vent. La tramuntana i el mestral presentaran ratxes molt fortes tant divendres com dissabte, però ja patim pel que pugui passar durant les matinades de diumenge i dilluns, quan el vent s'encalmarà a moltes zones. Si fem cas del que diuen els mapes del temps ara mateix, hem d'anunciar la probabilitat de gelades a bona part de l'interior del país, una nefasta notícia tenint en compte que molts fruiters ja fa dies i setmanes que han florit. Tant de bo ens equivoquéssim en la previsió del temps, però cada dia ens apropem més al cap de setmana i la veritat és que pinten bastos! N'estarem especialment pendents i des d'ElNacional.cat us actualitzarem puntualment tota la previsió meteorològica.