Com podem saber la temperatura ambient si no tenim un termòmetre a casa? Molt fàcil! Comptant les vegades que canta un grill en un minut sabreu exactament la temperatura que tenim al carrer. Aquestes nits d'insomni per culpa de la terrible onada de calor que ataca Catalunya, en lloc de comptar ovelles, ens podem distreure comptant els cants dels grills i, de pas, sabrem exactament la temperatura que hi ha a l'exterior just en aquell moment. Com podem saber la temperatura comptant els cants dels grills? T'ho expliquem en aquest vídeo:

 

Com calcular la temperatura exacta amb els grills?

D'entrada heu de saber que si la temperatura és inferior als 15ºC no sentireu mai cap grill. Aquests insectes són ben curiosos perquè, tot i que quanta més calor fa més ràpid canten, a partir dels 36ºC baixen la freqüència dels cric-crics i si la temperatura arriba als 40ºC deixen de cantar de cop. Per cert, només canten els mascles i justament ho fan per atreure les femelles. En qualsevol cas, les nits d'estiu sentim cantar grills a tot arreu i si ens distraiem comptant els seus cants ens ajudarà a saber la temperatura que hi ha en aquell moment a l'exterior. Aquí teniu la fórmula: es tracta de comptar les vegades que canta un grill durant un minut, dividir-ho per 5 i restar-li'n 9. El resultat ens diu la temperatura exacta. Ara bé, com que comptar els cants d'un sol grill durant un minut sencer no és fàcil, podem fer-ho d'una manera molt més senzilla. En lloc de comptar durant un minut seguit, compteu durant 10 segons i ho multipliqueu per sis. D'aquesta manera calcularem el total de cants del grill en un minut. A partir d'aquí, completem la fórmula dividint el resultat per cinc i li'n restem nou.

🔴📹 Salvatges atacs de les gavines als ciutadans de Barcelona

Grill / Pixabay
Com calcular la temperatura comptant els cants dels grills? / Pixabay

L'organisme d'aquests insectes interactua directament amb la temperatura ambient perquè no és capaç d'autoregular la seva temperatura corporal. Això fa que els grills siguin extraordinàriament sensibles a l'evolució de la temperatura: quan són fresquetes canten molt lentament però, a mesura que es disparen, acceleren la freqüència del seu cant. Vaja que són un autèntic termòmetre natural que durant aquestes nits d'onada de calor fan una sorollada espectacular.

❗ Alerta per cops de calor mortals a Catalunya

Nits d'insomni

Les temperatures mínimes no baixen dels 26 o 27ºC en punts costaners ni dels 23ºC en pobles i ciutats de l'interior com Lleida. Aquestes són les temperatures que es registren just quan surt el sol. Per tant, durant bona part de la matinada, les temperatures són molt superiors a les que, finalment, seran les mínimes. És a dir que en molts pobles i ciutats de Catalunya, a l'hora que la majoria solem anar a dormir, els termòmetres encara marquen 28 o 30ºC. 

🔴🐶 L'onada de calor crema les potes dels gossos a Catalunya

Rècords de calor

Les temperatures màximes arriben puntualment als 42ºC a l'ombra a les zones més càlides del país. I n'hi ha per dies! Atenció perquè la propera setmana podria ser pitjor que la que ja acabem de passar. Ens toca patir un mes de juliol extraordinàriament càlid amb rècords de calor a diversos pobles i ciutats de Catalunya on tenim i tindrem temperatures mai vistes.