Quins perills suposa per a la nostra salut l'onada de calor que ja tenim a sobre a Catalunya i que anirà a pitjor els propers dies? El més perillós que ens pot passar és que, si no prenem algunes precaucions, ens agafi un cop de calor que ens pot provocar la mort. Quins dies es dispararà més el risc de patir cops de calor a Catalunya? La forta calor que estem a punt de patir també pot provocar desmais, rampes, visió borrosa, taquicàrdia, hiperventilació, vertigen, mal humor, baixades de la pressió arterial, mal de cap amb palpitacions... Alguns estudis demostren que la calor no només és perillosa per a la nostra salut sinó que també dispara la violència i té conseqüències negatives en l'economia: per cada grau que puja la temperatura mitjana per culpa del canvi climàtic, el PIB es redueix un 1,3%, segons un estudi fet pel Massachussets Institute of Technology i publicat per l'American Economic Journal. Si voleu conèixer tots els detalls del temps que farà a Catalunya i els riscos que tindrem per culpa de la calor asfixiant, no us perdeu aquest vídeo:

 

Cops de calor mortals

Catalunya està a punt de viure i patir temperatures de 42 o 43ºC a l'ombra en diverses comarques. La patacada de calor serà brutal i això dispara el risc de patir cops de calor. Això passa quan l'organisme perd el control sobre la nostra temperatura corporal i, en pocs minuts, es pot disparar per sobre dels 40,5ºC provocant-nos fins i tot la mort. Com puc saber si tinc un cop de calor? Els símptomes són molt diversos: febre alta, mal de cap amb palpitacions, pell calenta, molt seca i vermella (de vegades amb suor excessiva), marejos, confusió i fins i tot pèrdua del coneixement. Si passa això a algú del nostre voltant el primer que hem de fer, a banda d'avisar ràpidament els serveis mèdics, és posar la persona afectada a l'ombra i en un lloc el més fresc possible, refresqueu el seu cos el més aviat possible amb compreses d'aigua freda i si podeu remulleu-la amb una mànega, dutxa i, si podeu, posant-la dins una banyera. Venteu-la tant com pugueu.

Onada de calor / Foto: EFE
Beure aigua sovint i remullar-nos és bàsic per evitar greus problemes de salut durant l'onada de calor / Foto: EFE

🔴🐶 Alerta! L'onada de calor crema les potes dels gossos a Catalunya: aquí t'expliquem com evitar-ho

Mesures preventives

Per evitar arribar a l'extrem de patir un cop de calor que pot posar en perill la nostra vida, és bàsic prendre nota de quatre consells preventius. És imprescindible beure aigua molt sovint encara que no tinguem sed. Eviteu el consum d'alcohol, begudes ensucrades o amb cafeïna perquè fan que el nostre cos perdi més líquid. Vestiu roba el més lleugera possible i de colors clars. Eviteu sortir i fer exercici físic durant les hores de més calor. Si no ho podeu evitar per raons de força major, mulleu-vos el cap sovint i procureu passar estones en llocs amb aire condicionat com les grans superfícies comercials. Feu àpats lleugers i augmenteu el consum de fruita, verdura, gaspatxo, sucs de fruita... Són consells de sentit comú però, com sabeu, sovint, aquest és el menys comú de tots els sentits. Per això és important seguir aquests i altres consells davant aquesta terrible onada de calor que ens ve a sobre. Si cliqueu aquest enllaç podeu veure altres recomanacions importants davant l'onada de calor que anirà a pitjor els propers dies.

Quins dies seran els més crítics i perillosos?

Aquest dimarts farà més calor amb temperatures d'entre 34 i 38ºC a la majoria de comarques. A la costa les màximes rondaran els 30ºC però la xafogor serà insuportable. El problema més gran és que les temperatures continuaran pujant a mesura que avanci la setmana i, entre dijous i dissabte, tindrem temperatures de fins a 42 o 43ºC a l'ombra en punts del Pla de Lleida, conca de Tremp, interior de l'Ebre i de la Catalunya Central. Les màximes també voltaran els 40ºC en punts del prelitoral com el Vallès o la mateixa ciutat de Girona. Tot això amb el cel absolutament ras a gran part del país. Només veurem quatre núvols decoratius durant les tardes al Pirineu. I alerta perquè n'hi ha per dies... Diumenge que ve les temperatures podrien ser dos o tres graus més baixes però, per tant, continuarà fent una calor que no es podrà aguantar.

Previsió del temps onada de calor juliol 2022 / Mapa GFS Wetterzentrale
El mes de juliol serà extraordinàriament càlid amb diverses onades de calor / Mapa GFS Wetterzentrale

Fins quan durarà l'onada de calor?

Els mapes del temps a més llarg termini indiquen una normalització de les temperatures a mitjans de la setmana que ve. Ara bé, no tenim bones notícies perquè, al cap de pocs dies, podríem tornar a patir una onada de calor (la tercera) coincidint amb el cap de setmana del 23 i 24 de juliol. I el que és pitjor: busquem pluges i tempestes als diferents models meteorològics amb la lupa però no hi ha manera, no hi ha cap esperança que plogui a mitjà termini. Vaja que sembla que es va confirmant el que ja deien les previsions estacionals: Catalunya patirà un juliol més sec i càlid del que és habitual.