L'onada de calor dispara la temperatura de l'asfalt de manera alarmant a Catalunya. Aquests dies ja està a més de 50ºC i això és un enorme perill per als nostres gossos. A continuació podeu veure imatges molt dures que poden ferir la vostra sensibilitat de les greus cremades que pateixen alguns gossos, sobretot als coixinets de les potes que en molts casos es converteixen en carn viva. Què hem de fer per evitar-ho? No patiu perquè us expliquem la regla dels cinc segons que ens diu si podem passejar o no el nostre gos. Tot plegat ho podeu veure en aquest vídeo on també us diem el temps que farà els propers dies:

 

Els carrers cremen les potes dels nostres gossos

L'asfalt absorbeix més calor que altres superfícies i posa és un autèntic perill per a la salut de les nostres mascotes. Ara mateix ja supera els 50ºC en alguns punts de Catalunya i els 60ºC en altres zones. I el pitjor està per arribar: a mesura que avanci la setmana les temperatures encara pujaran més i, si sortíssim descalços al carrer, pràcticament seria com si poséssim els nostres peus dins una paella al foc. Penseu, sobretot, amb la salut de la vostra mascota abans de passejar-la perquè sinó li pot passar això:

Potes d'un gos cremades per l'asfalt durant una onada de calor / Foto: @ServiceDog Twitter
Greus cremades als coixinets de les potes d'un gos després de passejar només 30 segons per l'asfalt en plena onada de calor / Foto: @ServiceDog Twitter

La Policia de Zuric posa sabates als gossos perquè no es cremin; i els Mossos d'Esquadra???

La Policia de Zuric, a Suïssa, protegeix als seus gossos amb un calçat especial per evitar que se'ls cremin els coixinets de les potes i es converteixin en carn viva. Incomprensiblement no hi ha gaires policies que ho facin. Fonts dels Mossos d'Esquadra confirmen a ElNacional.cat que els seus gossos no porten cap protecció durant les onades de calor. De moment, ni ho fan ni tenen previst fer-ho, ens diuen. No s'entén que els responsables de la policia catalana ni tan sols ho tinguin previst. Tampoc ho fan la majoria de policies locals i d'altres cossos policials. Esperem que, de manera urgent, prenguin nota del que ja fan a Suïssa i ho apliquin aquí el més aviat possible. No cal pensar gaire, només es tracta de copiar els que van més avançats que nosaltres!

La Policia de Zuric protegeix els gossos perquè no es cremin a l'asfalt quan fa calor / Foto: Policia de Zuric Twitter
La policia de Zuric protegeix els seus gossos perquè no se'ls cremin les potes quan fa calor. Incomprensiblement els Mossos d'Esquadra ni ho fan ni tenen previst fer-ho / Foto: Policia de Zuric Twitter

L'asfalt bull a gran part de Catalunya

El Copernicus Sentinel ha aprofitat que tenim el cel absolutament serè per captar la temperatura del terra que tenim aquests dies de forta calor. Penseu que les temperatures que reflexa aquest mapa encara seran més altes els propers dies perquè l'onada de calor serà més forta:

Temperatura del terra onada de calor juliol 2022 / Copernicus Sentinel Fundación Aquae
Temperatura del terra captada pel Copernicus Sentine en l'inici d'aquesta onada de calor que serà pitjor els propers dies / Fundación Aquae

Com podem saber si el nostre gos es cremarà: t'expliquem la regla dels 5 segons!

La regla dels cinc segons ens diu si podem treure el nostre gos a passejar o no. Es tracta de posar la mà al revés sobre l'asfalt durant cinc segons just abans de passejar el gos. Si aguanteu cinc segons sense cremar-vos vol dir que el podeu passejar tranquil·lament perquè pot trepitjar l'asfalt sense cap problema. En cas contrari, avorteu la sortida i torneu ràpidament amb el gos cap a casa buscant-li el lloc més fresc possible i traieu-lo quan afluixi la calor i, per tant, la temperatura del paviment. Només així evitareu que la vostra mascota pateixi cremades molt greus a les seves potes i també que pugui ser víctima d'un cop de calor. I per suposat, en aquesta època, és importantíssim controlar cada dos per tres que el nostre gos tingui aigua a la menjadora perquè estigui ben hidratat. També el podeu refrescar amb una mànega al terrat de casa.

La regla dels cinc segons consisteix en posar la mà al revés sobre l'asfalt / Foto: Guàrdia Civil
La regla dels 5 segons consisteix en posar la mà al revés sobre l'asfalt / Foto: Guàrdia Civil

🔴☀️ Alerta per cops de calor mortals: disparen la temperatura del nostre cos a més de 40,5ºC

A quines temperatures arribarem a Catalunya?

L'onada de calor encara no ha tocat sostre i els propers dies ens fregirem molt més. Poca broma perquè arribarem als 42 o 43ºC a l'ombra en alguns punts del Pla de Lleida, Catalunya Central i a l'interior de les Terres de l'Ebre. Les màximes rondaran els 40ºC en ciutats com Sabadell, Terrassa, Girona... Això passarà aquest cap de setmana. Les nits també acabaran sent insuportables amb mínimes de 26ºC en punts costaners com la ciutat de Barcelona. Això vol dir que, durant bona part de la matinada, les temperatures rondaran els 29 o 30ºC. Això, juntament amb la humitat ambiental, farà que la xafogor sigui exagerada com mai. Quan s'acabarà la terrible onada de calor? Doncs tenim males notícies perquè no veiem el final d'aquesta onada. Podria afluixar una mica els propers dimarts i dimecres, 19 i 20 de juliol, però es tornarà a disparar a partir de dijous, 21 de juliol. De fet, les temperatures més bèsties les podríem tenir el dissabte, 23 de juliol.

Onada de calor juliol 2022 a Catalunya mapa previst dissabte, 23 de juliol / Mapa GFS Wetterzentrale
L'onada de calor va per llarg: mapa previst per al dissabte, 23 de juliol / GFS Wetterzentrale