Les gavines s'han convertit en un autèntic perill per als ciutadans de Barcelona. Cada cop són més urbanes i, per tant, es disparen els atacs d'aquestes perilloses aus a les persones i això passa sobretot en aquesta època de l'any. A més, s'han convertit en una autèntica amenaça per als coloms als que maten a picades per menjar-se'ls al mig del carrer. També maten i es mengen algunes de les rates de grans dimensions que passegen per la ciutat. Centenars d'exemplars de gavià argentat de potes grogues (larus michahellis) formen part del mobiliari urbà i si teniu la mala sort que fan un niu a prop de casa vostra, mal de cap rai perquè tot són problemes i fins i tot podeu ser atacats i ferits.

Gavines, les aus més agressives i perilloses de Barcelona

La població de gavines, les aus més agressives que tenim a la ciutat de Barcelona, es dispara cada dia que passa. La presència de gavians argentats s'ha descontrolat del tot, explica Francesc Monné, expresident del Col·legi de Veterinaris de Barcelona en declaracions a ElNacional.cat. A banda dels salvatges atacs a persones també són un perill per a la nostra salut perquè transmeten malalties a les persones (zoonosi) com la salmonel·la i la psitacosi o omitosi, infeccions que podem patir si entrem en contacte amb el bacteri que porten els seus excrements i a les plomes. Si les administracions no ho controlen, cada vegada anirem a pitjor. "Si no controlem nosaltres als animals, ens controlaran ells a nosaltres", alerta Monné.

Ataquen a la primavera i a l'estiu

Les gavines ataquen quan se senten amenaçades i són especialment agressives durant l'època de cria, durant la primavera i l'estiu. Tot i que són ocells marins, estan canviant els seus hàbits i cada vegada són més urbanites i, per tant, és més habitual veure-les pels carrers de la ciutat on, entre altres coses, maten i devoren els coloms. Alguns experts diuen que, coincidint amb el primer confinament per la covid durant la primavera del 2020, van aprofitar per fer-se seus els carrers de la ciutat. Des d'aleshores veiem moltes més gavines atacant els coloms a pocs metres dels ciutadans. Els veïns de Barcelona no paren de viure escenes duríssimes de pair. Aquí podem veure alguns exemples en aquests vídeos on es poden veure els terribles atacs dels gavians argentats:

Desenes de milers de gavines a Catalunya

A Catalunya hi ha desenes de milers de gavines i les més habituals són la de potes grogues, la riallera, la corsa, la capnegra o el gavià fosc. Patim els seus atacs a la ciutat de Barcelona però també en moltes altres zones del país. De fet, la zona preferida d'aquestes aus tan agressives és el Delta de l'Ebre. A Barcelona n'hi ha moltíssimes en bona part degut als abocadors que envolten la capital catalana. A banda dels atacs i de la transmissió de malalties als humans, les gavines també dispersen un alt percentatge de les llavors de plantes autòctones però també d'espècies invasores. Tot seguit podeu veure un vídeo gravat aquest mateix mes de juliol del 2022 on es pot veure una gavina cruspint-se una rata de la mida d'un conill en ple dia i al mig dels carrers de Barcelona:

Les gavines ataquen platges plenes de banyistes

Els banyistes que prenen el sol a la platja també es poden veure sorpresos pels atacs de les gavines. Aquestes aus han provocat més d'un ensurt de mort als banyistes mentre estan relaxats prenent el sol a sobre de la tovallola. Així ho demostren aquests vídeos on podem veure atacs als banyistes a la platja de la Concha de Sant Sebastià i també un atac a un nen a la platja Seal Isle City, a Nova Jersey:

Alerta als cementiris pels atacs de les gavines als visitants

Cementiris de Barcelona ja fa temps que avisa i dona consells per evitar ser atacats per aquestes aus quan anem a visitar els nostres difunts: porteu paraigües i no per evitar que ens toqui el sol o per possibles pluges sinó per evitar que ens ataquin les gavines i ens facin mal. Està ple d'aquests ocellots de grans dimensions perquè, a més, són zones on fan molts nius, sobretot als cementiris de Montjuïc i el Poblenou. En aquesta època les gavines estan molt a la defensiva tenen por que els ciutadans s'apropin als seus pollets i els facin mal. Per això, sovint, ens ataquen. En molts casos també defequen a sobre dels visitants. Els atacs de les gavines a persones fa anys que són notícia a diversos llocs del món tal com mostren aquests vídeos que, en molts casos, s'han fet virals: