Ha tornat la pluja aquest cap de setmana a Catalunya i a més, en una forma especialment anormal: ha aparegut en forma de tempestes! Els llamps i trons no són comuns en aquesta època de l’any i això podria estar relacionat amb el canvi climàtic i les temperatures dels últims dies, massa altes. Plourà durant el partit del Barça-Madrid d’aquest diumenge? A continuació, t’expliquem com acabarà el temps aquest cap de setmana. Tenim a la vista un altre canvi de temps a Catalunya a partir de la setmana que ve que podria tornar a trencar tots els esquemes. El temps al març, temps primaveral, temps boig! Tens tots els ets i uts de la previsió del temps per aquest cap de setmana al vídeo

 

 

Les puputs anuncien un canvi de temps important i imminent a Catalunya

 

Tempestes durant el Barça-Madrid?

Aquest cap de setmana està sent plujós: dissabte, fins i tot ha tornat la neu al Pirineu i s'han pogut veure alguns llamps i trons. Diumenge, durant tot el dia, encara ens trobarem just al mig d’una zona d’inestabilitat que farà que torni a ploure i fins i tot, a nevar. Acabarem el cap de setmana passat per aigua, però no caurà per igual a tota Catalunya. 

La pluja ja ha arribat aquest dissabte a punts del Pirineu / Albert Pedrola
La pluja ja ha arribat aquest dissabte a punts del Pirineu / Albert Pedrola

Per als culers, pendents del partit del Barça contra el Madrid que es juga a Barcelona diumenge a les 21 h, tenim bones notícies: tot sembla indicar que plourà a Barcelona, però ho farà abans del partit. Tot i això, s'hauran d'anar seguint totes les actualitzacions especials de la previsió del temps per aquest partit que s'estan fent des d'ElNacional.cat, perquè aquesta informació podria anar canviant. Anirà plovent durant tot el dia entre Barcelona i Girona: segur que hauran de treure els paraigües a Manresa, Vic i Berga des de primera hora del matí. Al migdia, la banda de pluja es mourà cap a la costa i arribarà a la ciutat comtal: quatre gotes. De fet, la pluja més intensa es quedarà entre Ripoll i Santa Coloma de Farners i atenció: arribarà amb llamps i trons. Les tempestes poden ser intenses a Girona durant la tarda, molta precaució! A l'hora del partit ja no plourà a Barcelona, però caldran abrics: farà fresca, amb només 13 °C a l'hora de l'inici! Si posem un ull a com comença la setmana que ve, ja s'entreveu més tranquil·litat i sense aigua, però amb anades i vingudes dels termòmetres, que continuaran anant cap amunt i cap a baix sense control. Per començar, dilluns tornaran a pujar i farà més calor del que tocaria per aquesta època de l'any.

Quan al Març trona, l'ametlla és bona

Té raó aquesta dita? Són normals aquestes tempestes abans de la primavera? Si bé, aquesta estació és coneguda per ser plujosa, normalment, les tempestes amb aparell elèctric comencen més tard. No vol dir que no s'hagi donat mai, de fet, el refranyer català té algunes dites que donen a entendre que en l'antiguitat sí que s'han donat llamps i trons abans d'hora, com "quan al març trona, l'ametlla és bona" o "març, falsa primavera que enganya al bestiar". Els meteoròlegs també s'han adonat que les tempestes que s'estan donant abans d'hora no són normals: el passat 13 de març una impressionant línia de tempestes va travessar França i va deixar molta activitat elèctrica. S'ha repetit una altra impressionant aquest mateix dissabte.

Els serveis meteorològics de França especialitzats i els seguidors de tempestes del país veí, indiquen que aquestes han arribat massa d'hora. Comenten que van detectar 9.549 impactes núvol a terra el dia 13 i 13.203 totals en una àmplia zona d'aquest sistema tempestuós entre Espanya i Alemanya. Dades quasi increïbles per aquest mes. És el dia amb més activitat elèctrica mai vist en un mes de març. 

Falten estudis que ho confirmin, però algunes hipòtesis apunten que la calor desmesurada que s'està donant aquests últims mesos podria tenir efectes més enllà de les temperatures: podria ser la responsable que els fenòmens convectius, com les tempestes, siguin més violentes. Haurem d'esperar que la ciència confirmi aquesta teoria.