Aquest dilluns comença la primavera astronòmica! Tot i que el temps i, sobretot, les temperatures ja fa dies que són primaverals, aquesta estació comença oficialment el dia 20 de març a les 16.33 h a Catalunya. S'embogirà més el temps amb aquest canvi d'estació? El que és segur és que, amb la pujada de temperatures, aniran apareixent els primers mosquits. Atenció, perquè aquesta setmana arriba un altre canvi en la previsió del temps, però sembla que aquest es quedarà amb nosaltres fins a finals de mes. La temperatura va pujant a poc a poc, tenim més hores de sol i, pròximament, també canvia l'hora. Vols saber exactament quin dia? Mira el vídeo de la previsió del temps per saber com serà el temps la primera setmana de primavera, no et perdis cap detall:

 


🔴 Diumenge de tempestes a Catalunya! De veritat, llamps i trons el Dia del Pare?

Aquesta primavera durarà 92 dies

A partir de dilluns, ja estarem oficialment endinsats dins de la primavera. Una estació de canvis meteorològics per excel·lència i que ens acompanyarà fins al 21 de juny. Tres mesos al davant, que poden fer que el temps sigui molt boig, amb una pujada de temperatura progressiva i amb més llum cada dia. De fet, notarem el canvi en la quantitat de llum molt aviat: el pròxim dissabte torna a canviar l'hora. S'avança i tindrem una hora més de llum a les tardes.

Canvi d'hora març 2023: quan es canvia a l'horari d'estiu?

A més, la primavera arriba per la porta gran i comença amb un canvi de temperatura. Després de la baixada d'aquest cap de setmana, tornaran a pujar els termòmetres amb ganes. Dilluns encara farà fresca a primera hora, amb valors per sota dels zero graus a Puigcerdà o Andorra i per sota de 10ºC a la resta de Catalunya, però al migdia, ja es tornaran a fregar els 20 °C a l'interior de Catalunya, com a Manresa, i a zones de l'Ebre, com a Miravet. La primavera comença amb molta personalitat i cada dia més calor: l'ascens no es frenarà el que queda de setmana. De fet, dimecres al migdia els termòmetres s'aproparan més als 25 °C a Lleida, Móra d'Ebre o, de nou, Manresa. La pluja desapareixerà completament fins a finals d'aquest mes, seran bons dies per fer plans a l'aire lliure i gaudir de l'inici de la primavera, tot i que això juga molt en contra en la cursa contra la sequera.

 

Les plantes agraeixen els ruixats de diumenge, però encara es necessita molta aigua contra la sequera / Twitter: @jordirodoreda3
Les plantes agraeixen els ruixats de diumenge, però encara es necessita molta aigua contra la sequera / Twitter: @jordirodoreda3

Han aparegut els primers mosquits!

A la primavera, amb la pujada de temperatura, comencen a veure's amb més freqüència els temuts mosquits. Acostumen a viure en climes humits i quan comença a fer calor, comencen a aparèixer a moltes llars catalanes, sobretot les que es troben a prop de la platja o d'algun riu. Aquest any, ja han aparegut els primers:

Existeix una plataforma anomenada Mosquito Alert que monitora i controla els mosquits, i que lluita contra l'expansió de mosquits invasors que poden transmetre malalties, com és el cas del mosquit tigre i el mosquit de la febre groga. És una eina molt útil per tenir una idea de la presència de mosquits a Catalunya. Aquest any ja hi ha alguna observació de mosquit tigre. Amb la tendència a l'alça de la temperatura, encara podrien anar a més.

Al gener ja es va donar l'avís d'un mosquit tigre prop de Barcelona / Twitter: @BDSitges
Al gener ja es va donar l'avís d'un mosquit tigre prop de Barcelona / Twitter: @BDSitges

Els mosquits convencionals ens acompanyaran tot l'estiu fins que torni a fer més fred i algunes de les recomanacions perquè no apareguin a casa i ens piquin són, per exemple, intentar evitar totes zones on s'acumuli l'aigua i puguin criar larves. Però si així encara els trobem a alguna habitació, podem jugar amb diferents olors que els molesten per evitar les picades, com el vinagre, l'encens, el romaní o l'espígol. Altres remeis naturals, com les plantes de citronel·la, la lavanda, l'alfàbrega o la calèndula també ajuden a fer-los fora de casa.