Es presenta un canvi meteorològic per als últims dies de gener: s'apropa l'anticicló que farà canviar el temps de manera radical a Catalunya. La temperatura farà un gir dràstic i pujarà més de 10ºC en només 48 hores! Gener ha quedat marcat per les gelades i, fins i tot, nevades a cotes més baixes (que s'han tornat a repetir aquest cap de setmana), però les altes pressions aniran agafant terreny i faran que aquesta nova setmana el temps sigui completament diferent. Vol dir això que deixarà de fer fred? A les portes de la Candelera, ens trobem amb una situació meteorològica totalment diferent, t'expliquem quina és i com serà el temps la primera setmana de febrer. No et perdis tota la previsió del temps al vídeo!

 

 


🔴 Atenció amb el canvi de temps: diem adeu al fred i la neu?

L'anticicló tallarà de ple l'entrada d'aire fred

La situació meteorològica canvia totalment i el responsable n'és l'anticicló que anirà agafant força i abraçant la Península. Durant aquesta setmana, guanyarà terreny i desplaçarà qualsevol resta de massa inestable a la vista. El vent també canviarà de direcció: deixarà de bufar des del centre d'Europa, fred i sec, per arribar des de l'interior de l'Atlàntic, més càlid. El tall en sec d'entrada d'aire fred farà que els termòmetres pugin fins a 10 °C en només 48 hores. Aquest canvi es notarà a tot Catalunya a partir de dimecres: a primera hora les gelades aniran perdent terreny i es pujarà dels 8 °C a les zones de platja. Les gelades a cotes baixes es mantindran només a Lleida, Manresa o Vic. Al migdia, les temperatures ballaran entre els 10 i els 15 °C, clarament més altes. No deixarà de fer fred, però després de l'episodi de temperatures especialment baixes a Catalunya dels últims dies, la sensació general serà més agraïda. Igualment, al Pirineu seguiran per sota dels 5 °C durant tot el dia.

La pujada de temperatura arriba a partir de dimecres: dilluns i dimarts les gelades matinals continuaran englobant tot Catalunya, menys els punts propers a la costa. 

Dominats per la força de les altes pressions

Les conseqüències d'aquest gir dràstic en les masses d'aire que afecten Catalunya és directe: ens acomiadem de la pluja i de les nevades durant, gairebé, dues setmanes. El temps anticiclònic acostuma a venir acompanyat de sol i molta tranquil·litat.

El temps comença a donar senyals de canvi amb més sol / TWITTER: @Galceradresa
El temps comença a donar senyals de canvi amb més sol / TWITTER: @Galceradresa

A partir de dilluns, farà sol a quasi tot Catalunya. Al Pirineu, podran veure alguns núvols de visita que arribaran sense neu ni pluja. Ens haurem de tornar a estrènyer el cinturó amb la falta d'aigua, ja que no s'espera que plogui durant tota la setmana i els índexs de sequera indiquen que continua sent extrema. De bon matí, dues cares de la moneda totalment diferents: sol, a una, i boira molt densa, a l'altra. A les zones centrals de Catalunya aquest element es repetirà dia rere dia. L'anticicló fa que l'aire fred no pugui ascendir durant la nit i a zones com la plana de Lleida o de Vic i, fins i tot, a tota la depressió de l'Ebre, no s'hi veurà a més de 100 metres en l'horitzontal. La bonança anticiclònica és totalment contradictòria amb els perills que poden causar la mala visibilitat i la boira gebradora en aquestes zones, que pot ser molt destructiva per als conreus.

De dilluns a diumenge, la boira es repetirà cada dia a Lleida i l'Ebre, on l'aire fred retingut durant la nit farà baixar els termòmetres amb ganes. A la resta de Catalunya, la setmana serà tranquil·la, amb molt de sol i sense rastre de noves nevades.