Fa més d'una setmana que Catalunya resta immersa en un fred molt intens. Les gelades es donen dia rere dia a moltes comarques, però per acabar aquest mes de gener, arriba un canvi de temps. La temperatura tornarà a pujar, però això vol dir que diem adeu al fred? Els amants d'aquesta estació s'emporten les mans al cap, perquè, per fi, havia arribat més neu. Aguantarà a la pujada de temperatura o es fondrà durant aquesta setmana? A més, tenim un element molt perillós i hivernal que retorna després de més d'una setmana d'estar desaparegut: la boira. Al vídeo de la previsió del temps trobaràs tota la informació que necessites sobre aquesta nova pujada de temperatura i sobretot: on apareixerà la boira aquests pròxims dies. No te'l perdis!

 

 


❄️ Torna la neu a Barcelona amb fortes gelades que esmolaran les dents

 Adeu, gelades. Hola, boira

Ens anem acomiadant de les gelades. Si més no, a les cotes més baixes de Catalunya. La temperatura d'aquest dissabte encara ha sigut molt baixa, amb mínimes prop de -7 °C a Oliola, Prades o -6 °C a Sant Salvador de Guardiola o Vic. Aquest fred es repetirà per última vegada diumenge. A partir de dilluns, els termòmetres començaran a pujar. Però tornarà a fer massa calor? No. Simplement, les temperatures pujaran fins a valors que entren dins del rang mitjà per aquesta època de l'any. En total, l'escalada cap amunt serà de 10 °C de diferència i s'arribaran a fregar els 12 °C un altre cop a la costa catalana. No gelarà amb tanta extensió, però continuarà fent fred intens, sobretot a zones de muntanya, amb termòmetres per sota dels -5 °C a Vielha, Andorra o Puigcerdà.

L'embassament de Graus a Tavascan queda totalment cobert de gel / Ramon Baylina
L'embassament de Graus a Tavascan queda totalment cobert de gel / Ramon Baylina

De moment, diumenge es mantenen les temperatures tal com s'estan vivint els últims dies: fred molt intens que tornarà a gelar a primera hora. Ens haurem d'abrigar de valent a tot Catalunya: el fred tornarà a amenaçar tot el territori i tornaran a quedar per sota dels zero graus totes les comarques, menys les més properes a la platja (tot i que allà també farà molt de fred, amb només 5 °C de bon matí!). Començarà a treure el cap l'altre element clau i característic d'aquesta època de l'any: la boira. Diumenge serà molt densa a primera hora a tota la plana de Vic.

Però aquest element es repetirà sense pausa dia rere dia durant la pròxima setmana. Serà molt molest a primera hora a tot el Pla de Lleida cada dia a partir de dilluns. Tot i que és una zona típica de boires, és molt important anar amb molta precaució, perquè pot arribar a ser molt perillosa, i fins i tot, mortal. Recordem que fa poc més d'un any la boira va ser la responsable d'un accident múltiple a l'AP-2 a Castelldans amb tres morts. A més, també fa que allà on apareix els termòmetres no remunten al matí i fa molt de fred: continuarà gelant al nord de la ciutat de Lleida.

Quedarà neu al Pirineu amb aquesta pujada de temperatura? 

Els termòmetres pujaran fins a 7 °C a zones d'alta muntanya, però continuarà fent fred. De fet, a més de 1.000 metres, encara gelarà dia rere dia. Són bones notícies per a les estacions d'esquí: els gruixos de neu es mantindran durant aquesta setmana.

Actualment, es poden trobar entre 65 i 130 centímetres de neu esquiables a les pistes de Catalunya. Durant aquesta setmana, s'anirà desfent, però molt a poc a poc. Dimecres, podrien arribar alguns flocs a punts de la Vall d'Aran i les estacions del Pirineu de Lleida. Serà una setmana anticiclònica: sense pluja ni neu. Quan acabin aquests dies, els gruixos de neu continuaran per sobre dels 50 cm. Haurem d'esperar a les noves informacions d'ElNacional.cat sobre l'evolució dels termòmetres, però si les temperatures tornen a baixar el pròxim cap de setmana, les condicions per anar a esquiar seran molt bones. Només cal esperar més pluja i més neu al febrer.