El cap de setmana arriba amb canvis, perquè aquest diumenge ens veurem afectats per una ventada molt forta i potent que convertirà aquest dia, que havia de ser tranquil i primaveral, en un dia que fins i tot pot arribar a ser perillós. El vent sec de ponent, farà baixar molt la humitat i arribarà molt càlid: la temperatura es tornarà a disparar. Serà un altre dia de rècord! La previsió pels pròxims dies no és bona: ni rastre de pluja. Però atenció: tot això podria canviar just abans de Setmana Santa! T'expliquem com han evolucionat els mapes del temps per a la vigília dels dies de festa. Al següent vídeo de la previsió del temps, a més, tens tots els detalls de quina serà la intensitat amb què arriba el vent aquest diumenge. Atenció, moltes comarques estan sota avís!

 

 


🔴 Un canvi sobtat de temps ens obligarà a obrir els paraigües: alerta per calor!

Forta ventada aquest diumenge!

Diumenge, si heu de fer plans, aprofiteu el matí: serà més tranquil, amb molt de sol a tot arreu, menys al Pirineu, on ja es començaran a intuir els canvis perquè serà on aniran arribant més núvols. Però a partir del migdia, passarà un front que canviarà totalment la situació: de tranquil·litat, passarem a un dia més aviat perillós. I totes aquestes amenaces d'inseguretat les provocarà el vent: Els cops de vent agafaran força i arribaran a passar els 80 km/h a partir del migdia. La situació serà especialment molesta i insegura a les comarques centrals de Catalunya, com la Segarra, la Conca de Barberà o l'Anoia, tot i que aquestes perilloses ventades també arribaran amb molta intensitat a les zones de platja entre Barcelona i Tarragona. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per intensitat del vent per aquest diumenge:

Les ventades també seran fortes al Pirineu i a més, allà, també plourà. Quan passi el front, a partir del migdia, caurà alguna gota (o fins i tot, es podrà veure algun floc de neu!) a la Vall d'Aran. Però on plourà més serà entre Ripoll, Olot i Figueres. Res escandalós: no s'acumularan ni 10 litres. No plou suficient ni té intenció de voler ploure, almenys, aquesta setmana. 

L'última gran ventada va ser fa quinze dies: el cap de setmana de l'11 de març es van registrar danys amb més de 80 km/h a la costa catalana / Twitter: @JoanRamonMerce
L'última gran ventada va ser fa quinze dies: el cap de setmana de l'11 de març es van registrar danys amb més de 80 km/h a la costa catalana / Twitter: @JoanRamonMerce

Dilluns al matí encara farà molt de vent, tot i que aquesta vegada, només a les zones ventoses de Catalunya per excel·lència: la Vall de l'Ebre i l'Empordà. Anirà perdent força i dimarts ja ni es notarà. 

La ventada no arriba sola: es disparen les temperatures! 

El vent que bufarà diumenge serà de ponent, és a dir, vindrà de l'oest. En aquestes situacions, a Catalunya arriba un vent molt sec i molt càlid. I això té conseqüències directes, a més de les fortes i molestes ratxes de vent: les temperatures, es dispararan un altre cop. Es tornaran a passar dels 25 °C des del Delta de l'Ebre fins a Barcelona. Farà molta calor a Tortosa i Amposta, amb 26 °C, a Cambrils i Tarragona, amb 24 °C, i també a Vilanova i la Geltrú i Barcelona, on es tornaran a passar dels 25 °C.

Dissabte ha sigut un dia molt primaveral, amb màximes de 24,7 ºC a Seròs i 24 ºC a Anglès / Twitter: @VoleiCatala
Dissabte ha sigut un dia molt primaveral, amb màximes de 24,7 ºC a Seròs i 24 ºC a Anglès / Twitter: @VoleiCatala

Aquest diumenge quasi d'estiu només quedarà trencat per aquestes ventades i per un altre perill molt important: el risc d'incendis serà molt elevat durant tot el dia. Els Agents Rurals i Protecció Civil porten alertant tot el cap de setmana: el perill d'incendi és molt alt a 18 comarques catalanes. Aquest dissabte s'ha activat el nivell dos del Pla Alfa i diumenge, no pinta millor. El sòl està molt sec, falta aigua i farà molta calor: més que mai, s'ha d'anar amb molt de compte amb els plans que fem a l'aire lliure. Protecció Civil recorda que en cas de veure alguna columna de fum, cal trucar ràpidament al 112.

 

Pitjor o millor temps per Setmana Santa? 

Encara és molt d'hora per poder fer prediccions, tot i que quasi tots els escenaris possibles meteorològics d'aquí a una setmana i mitja mostren el pas d'una banda de pluja abans dels dies festius. Passaria entre diumenge i dilluns i encara tindríem una setmana de marge per saber quin temps farà finalment per a la Setmana Santa a Catalunya. De moment, aquesta pluja que arribarà abans de la setmana de festa és molt necessària. Després, alguns escenaris intueixen fins i tot bon temps i una pujada de temperatura. De totes maneres, segueixin totes les actualitzacions del temps a ElNacional.cat per saber com serà finalment el temps per Setmana Santa a Catalunya.