Abans dels dies festius de Setmana Santa els termòmetres tornen a canviar: baixen de nou les temperatures. No farà fred, però sí que refrescarà. Recordem que venim d'uns dies especialment càlids, amb alguns 27 i 28 °C, molt anòmals per aquesta època de l'any. Per tant, que ara baixin els termòmetres no és d'estranyar. Aquesta vegada, però, baixaran una mica més del que tocaria per a l'abril, però no haurem de tornar a treure els abrics. Aquest canvi no arriba sol: la pluja i fins i tot, alguna tempesta, tornaran a treure el cap a Catalunya. Tots aquests canvis en el temps arriben just abans dels dies de festa, però, com serà el temps per Setmana Santa? T'expliquem com va evolucionant la situació meteorològica en aquest vídeo de la previsió del temps!

 

 

🔴 Incendi a Gandesa: un foc fora de control a la Serra de Pàndols amenaça una gran zona forestal
⚠️ Alerta per temps violent a Catalunya: fortes tempestes, pedregades i vent huracanat

Torna el fred a Catalunya? 

Els termòmetres van de baixada i ja es comencen a notar els canvis. Diumenge a primera hora és quan es notaran els canvis més bruscos en la temperatura: baixarà de valent. Tornarà a fer més fred a zones del Pirineu i Prepirineu, on baixaran dels 5 °C, malgrat que les glaçades es quedaran a l'alta muntanya. Però el fred no només es deixarà sentir a la muntanya: a la resta del territori, la temperatura també baixarà considerablement: costarà pujar dels 10 °C mentre surt el Sol. Agafin jaquetes, però tampoc s'oblidin dels paraigües, perquè també torna la pluja, però no a tot arreu per igual. Allà on plou, com els ruixats de dissabte a la Garrotxa o alguns punts de Girona, tornen a baixar rieres i recs plens d'aigua. 

Tots aquests canvis arriben perquè una massa més freda i que porta més inestabilitat passarà entre dissabte i diumenge per sobre de Catalunya. Farà que el vent bufi amb força a l'Empordà, on la tramuntana tornarà a agafar protagonisme, i a l'Ebre, amb el mestral. Quan aquests dos vents coincideixen al mar, comencen a girar en forma de petita borrasca i fan créixer núvols que poden portar pluja davant de la costa central de Catalunya: a la meteorologia, se'n diu rebuf. És justament el que passarà aquest cap de setmana: apareixeran zones on es troben i convergeixen aquests dos vents que corren des de l'Empordà i des de l'Ebre i es formaran nuvolades. Serà a partir del migdia i fins i tot plourà entre Sant Celoni, Olot i Banyoles. Però també caurà alguna gota a la desembocadura del Llobregat a Barcelona. Aquestes convergències de vents faran que fins i tot caigui algun llamp, tot i que l'activitat elèctrica més forta es quedarà a les Illes Balears. La neu torna per sobre dels 1000 metres a la Vall d'Aran i al Pallars Sobirà, amb gruixos que podrien superar els 20 cm, tal com informa el Servei Meteorològic de Catalunya. El vent també serà molt intens a alta muntanya, on també hi ha avís per aquest fenomen (les ratxes poden superar els 90 km/h) i es donarà el fenomen del torb: el vent aixeca la neu del terra, redueix la visibilitat i pot ser molt perillós si ens desorientem.

Com serà el temps per Setmana Santa? 

El temps aquesta setmana estarà marcat per aquesta agrupació dels vents que arriben del nord i de l'Ebre, que acaben fent entrar aire més humit a tota la costa de Barcelona, Girona, i també afecten les Balears. De fet, dimarts, les tempestes més fortes es quedaran a l'arxipèlag català, però podria tornar a caure algun ruixat entre Blanes i Ripoll a partir del migdia. Cada dia farà més fresca, però no tornarà a apretar el fred d'hivern. No es preveu pluja molt abundant i general a Catalunya aquesta setmana, però sí que aniran caient algunes gotes a zones entre Barcelona i Girona els pròxims dies. De fet, el temps per Setmana Santa vindrà condicionat per l'evolució de la següent situació:

Situació de les masses atmosfèriques per aquesta setmana / Wetterzentrale
Situació de les masses atmosfèriques per aquesta setmana / Wetterzentrale

Tot dependrà de com ens afecti la massa més verda que s'apropa a Catalunya al mapa anterior: és una zona més propensa a mal temps. Si finalment, s'allunya de Catalunya, serà una Setmana Santa tranquil·la, tot i que fresca, però si se situés just a sobre, tindríem més pluja. De moment, els diferents escenaris dels models no es posen d'acord: hi ha quasi la mateixa probabilitat d'una cosa que d'una altra, així que s'haurà d'anar seguint la situació molt atentament aquesta setmana per a saber quin temps farà per Setmana Santa.