Canvi radical de temps a Catalunya: arriben fortes tempestes, pedregades, vent huracanat, neu al Pirineu i baixada de les temperatures. Alerta per temps perillós en moltes comarques. Quan plourà a Catalunya? En quines comarques cauran més de 20 litres per metre quadrat en només mitja hora? T'expliquem tots els detalls del fort canvi de temps en aquest vídeo.

⚠️ Alerta per temps perillós en 29 comarques catalanes: aquesta nit, plourà!

 

 

Llamps, trons i pedregades

Aquest dissabte sortiu de casa amb els paraigües a les comarques de Barcelona, Girona i al Pirineu. Primer, semblarà que no ha de ploure però, a mesura que avanci el dia, les nuvolades es convertiran en les autèntiques protagonistes de la situació meteorològica i acabaran caient fortes tempestes i pedregades sobretot a les comarques de Girona però també en molts pobles i ciutats de les comarques de Barcelona. Al vespre o a la nit també pot caure alguna gotellada aïllada a la resta del país, sobretot al Camp de Tarragona. Nevarà al Pirineu per damunt dels 1.400 metres però, a última hora, la cota baixarà fins els 1.000 metres a la Val d'Aran. Forta baixada de les temperatures que notarem, sobretot, de nit i matinada. Alerta amb el vent de ponent que, a partir del migdia, presentarà ratxes molt fortes, especialment al Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, l'Anoia, i a l'Alt i el Baix Penedès. El vent, però, també arribarà a moltes altres comarques.

Perill fortes tempestes dissabte, 1 d'abril Meteocat
Aquest dissabte cauran fortes tempestes i pedregades, sobretot a les comarques de Girona / Meteocat

Alerta per vent huracanat

Diumenge farà sol a tot Catalunya excepte a la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i al Principat d'Andorra on es reforçarà la nevada. A primera hora nevarà per damunt dels 1.000 metres però la cota anirà pujant fins els 1.300 o 1.400 metres de cara al migdia. Atenció perquè s'acumularà més d'un pam de neu en cotes superiors als 1.400 metres a la Val d'Aran i al Pallars Sobirà. Nuvolades a les comarques de Barcelona i Girona que, puntualment, podrien deixar alguna gotellada. En general, però, no plourà. Tramuntana i mestral amb ratxes molt fortes i especialment perilloses al Pirineu, Baix Camp, Baix Ebre i Montsià on les ratxes màximes superaran els 100 o 110 quilòmetres per hora. Ambient força més fred de nit i matinada i un pèl més suau al centre del dia.

Quin temps farà per Setmana Santa?

La Setmana Santa arrencarà amb un temps molt estable, nits força fresques i, fins i tot, fredes en algunes comarques però amb temperatures suaus durant el dia. Les mínimes rondaran els 0ºC a Vielha, la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Ripoll, 3ºC a Olot i Artesa de Segre, 5ºC a Lleida i a Manresa, 6ºC a Girona i 10ºC tant a Barcelona com a Tarragona. Les màximes oscil·laran entre els 20 i els 23ºC a la majoria de pobles i ciutats. A partir de mitjans de setmana podria caure algun xàfec primaveral molt aïllat de mitja tarda. En general, però, aquest any tindrem una Setmana Santa amb un temps molt més estable del que és habitual.

Quan plourà a tot Catalunya?

Les previsions a llarg termini anuncien un fort canvi de temps a partir de Dilluns de Pasqua (dia de la mona). Durant el dia encara farà sol però, a última hora, arribarà una borrasca que deixarà fortes pluges i tempestes a tot Catalunya, sobretot de cara al proper dimarts, 11 d'abril. Sembla, per tant, que el temps podria canviar just després de Setmana Santa. Tan de bo es confirmi aquesta previsió i, a partir de la segona setmana d'abril, plogui molt i cada dos per tres. Sinó, pinten bastos del tot! ElNacional.cat actualitzarà la previsió del temps cada dia durant tota la Setmana Santa.

Pluges, dimarts, 12 d'abril GFS Wetterzentrale
Fortes pluges i tempestes a tot Catalunya el dimarts, 12 d'abril / GFS Wetterzentrale