Els organismes oficials meteorològics, tant el Servei Meteorològic de Catalunya com l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMet), han confirmat les sospites: el 2022 ha sigut l'any més càlid mai enregistrat a Catalunya. La calor del 2022 ha sigut excessiva i les temperatures mitjanes anuals han batut rècords a gairebé tot el territori català amb anomalies positives entre +2 °C i +3 °C. Fins i tot, les zones amb més altitud de Catalunya (per sobre dels 2.500 metres) han tingut una temperatura mitjana 3,5 °C més alta del que tocaria. Un estudi dona llum sobre una de les conseqüències més tangibles: l'augment de mortalitat. Quines són les xifres que han deixat les onades de calor d'aquest 2022?

Més onades de calor, més morts

Recentment, s'ha publicat un estudi des de la Fundació per la Investigació del Clima, el CSIC i la Universitat de València, on s'estimen les morts atribuïbles a les onades de calor de l'estiu del 2022. S'han fet servir sèries de temperatura i mortalitat nacionals per estimar com ha sigut la letalitat dels dies amb temperatures moderades i extremes (entre la temperatura de mínima mortalitat, 15 ºC, i la calor extrema, considerada a partir del percentil 95). El resultat per a les temperatures extremes, les morts estimades han sigut 5.316: 3.204 al juliol i 1.406 a l'agost. Segons l'AEMet, juliol, va ser el mes més càlid mai observat d'ençà que es tenen registres oficials (des de 1961). La relació entre aquest esdeveniment meteorològic extrem i la salut humana és directa: l'efecte de l'onada de calor del juliol es tradueix en un augment del 60% en la mortalitat.  

L'excessiva calor del 2022 també es tradueix en més morts/ Twitter: @dr_xeo
L'excessiva calor del 2022 es tradueix en més morts / Twitter: @dr_xeo

A més de l'augment de les temperatures màximes extremes, altres conseqüències de l'escalfament global serà la pujada del nivell del mar i l'arribada de més episodis de precipitació intensos i severs. Ja en comencem a tenir proves: la pedregada històrica de l'agost del mateix 2022.

Culpables d'aquesta pujada de temperatura global

Les sèries de temperatura disponibles més llargues de Catalunya són les de l'Observatori de l'Ebre i l'Observatori Fabra. Les dues, centenàries, amb 114 i 109 anys respectivament, han registrat temperatures extremadament càlides durant aquest 2022, amb mitjanes anuals de 19,5 °C a l'Ebre i 18,1 °C a Barcelona. Les gràfiques mostren com a ambdós llocs la temperatura mitjana anual als últims anys ha pujat sense precedents:

Els últims anys han sigut més càlids que la sèrie climàtica / Font: Servei Meteorològic de Catalunya
Els últims anys han sigut més càlids que la sèrie climàtica / Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Globalment, la temperatura també continua a l'alça i l'escalfament del planeta ja és d'1,1 °C des de mitjans del segle XIX. L'IPCC reporta que el canvi no es pot explicar per causes naturals i que la influència humana hi està al darrere. Concretament, el forçament radiatiu més important és l'augment de gasos d'efecte hivernacle. Les últimes mesures de CO₂ el situen en 420 ppm, una concentració aproximadament 50% més alta de la que hi havia a l'atmosfera l'any 1750. Aquest augment és degut principalment a la crema de fòssils i als canvis en els usos del sòl.

Les simulacions de les variacions naturals del clima queden per sota de les reals
Les variacions naturals del clima queden per sota de les reals: el factor humà fa que la temperatura global augmenti més de pressa / Font: IPCC

El clima varia de manera natural i durant la vida de la Terra hi ha hagut èpoques glacials i èpoques més càlides. Però el canvi actual s'accelera i s'accentua. Els estudis de l'IPCC simulen com seria un canvi natural de la Terra, sense influència humana i els resultats són devastadors: l'activitat antropogènica ha escalfat el clima a un ritme sense precedents als últims 2.000 anys