L'any 2022 ha estat el més càlid de la història a Catalunya, amb unes temperatures elevades que han superat de forma generalitzada en més d'1,5 ºC la mitjana climàtica, segons ha confirmat aquest dimarts el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). "L'any 2022 ha estat un any càlid sense excepció i la temperatura mitjana anual ha estat rècord gairebé a tot arreu", ha remarcat l'SMC. En l'informe, també han assenyalat que el 2022 ha estat molt sec a causa de les poques pluges. De fet, s'ha convertit en el més sec dels 109 anys d'història de l'Observatori Fabra de Barcelona, així com en punts del Bages, Osona i el Moianès, amb sèries de 73 anys.

La majoria de mesos, càlids

Les dades facilitades per l'SMC han confirmat que la majoria de mesos del 2022 han resultat extremadament càlids i només gener, març, abril i setembre van tenir unes temperatures habituals o fredes en algunes zones del territori. Segons l'informe, la temperatura mitjana anual del 2022 a Catalunya ha estat més alta que la dels anys anteriors de forma general. Al litoral i prelitoral del terç sud, així com al litoral central s'ha superat el llindar dels 18 °C. A la ciutat de Barcelona, per exemple, s'han assolit els 19°C de mitjana. Pel que fa a les zones amb una altitud més elevada de Catalunya, per sobre dels 2.500 metres, durant el 2022 també han tingut una temperatura mitjana anual superior en 3,5 °C a la mitjana climàtica, tot i ser els entorns més freds del territori.

Un any amb onades de calor 

En detall, el 2022 ha presentat una anomalia positiva respecte a la mitjana climàtica superior a +1,4 °C arreu de Catalunya. Entre tots, destaquen els valors superiors a +2,5 °C obtinguts en àrees de l'altiplà Central, el Montsec, diversos sectors del Pirineu, Prepirineu i Osona, mentre que al voltant del Montseny s'ha arribat a +3°C. El valor màxim d'anomalia és el de l'Observatori Fabra de Barcelona, amb +3,4 °C.

La calor, protagonista del 2022

La calor ha estat present de manera gairebé ininterrompuda entre els mesos de maig i desembre de 2022. A pesar d'això, l'any va començar amb unes temperatures baixes, amb un dels geners més freds dels últims anys. Durant la temporada de primavera també hi va haver irrupcions d'aire fred, que van provocar les temperatures més baixes registrades en els últims 30 anys durant el mes d'abril.

Pel que fa al febrer de 2022, les zones més elevades de Catalunya van tenir unes temperatures molt càlides, destacant el dia 18, quan es va superar els 20 °C gairebé a tot el territori. Així mateix, l'SMC també ha remarcat la calor inusual entre els dies 18 i 23 de maig, mentre que el mes de juny va ser el més calorós des del 2003, amb una onada de calor entre els dies 15 i 18. Precisament el 2022 s'ha caracteritzat per haver registrat diverses onades de calor, entre elles la de l'11 al 25 de juliol, que va ser de les més persistents. El mes d'agost també va presentar unes temperatures elevades, amb una intensa calor durant la primera quinzena. 

Tot i el canvi d'estació, el setembre i octubre de 2022 van ser dels més càlids des que hi ha registres, així com novembre i desembre, que també han batut el rècord de temperatures elevades de les darreres dècades.

Altres fenòmens del 2022

A banda d'aquesta intensa i persistent calor, l'any 2022 també ha registrat fenòmens meteorològics extrems. És el cas del tornado del passat 21 de juny al nord del Segrià, la forta calamarsada amb pedres de més de 10 centímetres de diàmetre a la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà), o el xàfec a Tarragona el 23 de setembre, que va produir inundacions després que caiguessin més de 160 litres d'aigua per metre quadrat.