Atenció a la previsió del temps per al proper cap de setmana perquè es complicaran les coses a Catalunya. De moment, aquest dimarts es presenta assolellat a tot Catalunya amb quatre núvols decoratius. A mesura que avanci el dia el cel quedarà absolutament ras a tot el país excepte al Pirineu on veurem nuvolades de tarda. Les temperatures seran agradables ja que no passarem dels 30ºC o 32ºC a pràcticament cap poble ni ciutat del país. Ara bé, alerta al que passarà d'aquí a pocs dies a Catalunya. El temps tornarà a ser notícia durant el primer cap de setmana del mes de juliol. Si voleu saber què passarà no us perdeu la previsió del temps en aquest vídeo:

 

Fortes tempestes

Les últimes hores han estat notícia les tempestes localment molt fortes, acompanyades de fortes ratxes de vent. On més ha plogut ha estat al Pirineu de Lleida amb quantitats de 20 o 30 litres per metre quadrat. A la Catalunya Central, Pla de Lleida i a les comarques de Tarragona, en general, les quantitats de precipitació oscil·len entre els 5 i els 20 l/m2. Destaquen els 31 l/m2 del Montsec d'Ares, 24 a Falset, 21 a Tivissa, 20 a Gandesa i els 12 l/m2 que s'han recollit a Maials. Aquesta imatge del radar mostra les tempestes que, entre molts altres llocs, han caigut al Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Baix Camp, Osona, Moianès, Ripollès, Vallès...:

Tempestes Catalunya 27 juny 2022 Radar meteocat
Fortes tempestes amb vent huracanat i algunes pedregades a Catalunya / Radar meteocat

Imatges del radar en directe

Si voleu veure les imatges del radar en directe cliqueu aquest enllaç i veureu les últimes imatges. I així arribaven els patacs d'aigua a la zona de l'Ebre. En aquest vídeo es poden veure els minuts previs a la fortíssima tempesta que ha descarregat en molts punts del Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Priorat, Baix Camp....

Festivals de llamps i trons

L'alerta per possibles aiguats ja s'ha activat però afectava 29 de les 42 comarques catalanes. De fet hem tingut autèntics festivals de llamps i trons tal com podeu veure en aquests vídeos:

També us convidem a veure imatges dels primers minuts de pluja a Lleida, a la capital del Segrià. Ho podeu veure en aquest vídeo que ens fa arribar l'Olga Freixes:

 

Arcs de Sant Martí

Les últimes hores hem gaudit d'espectaculars arcs de Sant Martí en molts punts del país. Fixeu-vos en aquesta fotografia de postal que ens arriba des de Berga:

Arc de Sant Martí a Berga / Foto: @aaronet11 Twitter
Espectacular arc de Sant Martí a Berga / Foto: @aaronet11 Twitter

Quin temps farà el cap de setmana a Catalunya?

Aquest dimarts fa sol amb temperatures una mica més altes i, per tant, amb calor moderada a tot Catalunya. Dimecres, també tindrem el cel ras a tot el país amb alguna tempesta aïllada de mitja tarda al Pirineu. Farà més calor. Dijous les condicions seran una mica més favorables a la inestabilitat. Al matí farà sol a tot arreu però, a mesura que avanci el dia, veurem créixer nuvolades al Pirineu, a l'oest i al sud del país. Durant la tarda cauran tronades al Pirineu i, a última hora, no descartem alguna sorpresa en forma de ruixat o tempesta en punts aïllats de les comarques de Lleida, a les Terres de l'Ebre i a la Catalunya Central. Les temperatures seran un pèl més baixes però continuarà fent calor i xafogor.

Divendres, dissabte i diumenge, farà sol i molta atenció perquè es dispararan les temperatures. Diumenge tindrem màximes de 37 o 38ºC a l'ombra en molts pobles de Lleida, Catalunya Central i a les Terres de l'Ebre. Imagineu-vos el que marcaran els termòmetres al sol!!! A la costa les màximes voltaran els 31ºC amb una xafogor insuportable. La forta calorada és una pèssima notícia tenint en compte la greu sequera que arrossega Catalunya i que l'agricultura que ja ha patit danys molt greus pels rècords de calor registrats aquest mes de juny. A més es tornarà a disparar el risc d'incendi a bona part del país. Diumenge, per cert, veurem més nuvolades i, durant la tarda, cauran tempestes al Pirineu. A última hora del dia les tronades també afectaran algunes comarques de Lleida i punts de l'interior i sud de les comarques de Tarragona.

Aigua del mar més freda

La temperatura de l'aigua del mar ha baixat força degut al mal estat de la mar dels últims dies. El mar picat ha fet aflorar l'aigua freda profunda i ha sacsejat el matalàs calent que teníem a la superfície. De fet, aquest mes va arrencar amb la temperatura de l'aigua del mar més càlida en un començament de juny dels últims gairebé 50 anys en molts punts de la costa catalana. Ara, de cop i volta, notareu que l'aigua està més freda. En alguns casos teníem temperatures de 24 o 25ºC i ara ha baixat a 21,5ºC. També és veritat que amb la calorada que tindrem a final de setmana amb un mar més tranquil, la temperatura tornarà a pujar.