Alerta per fortíssimes tempestes a gran part de Catalunya, concretament, en 29 comarques. Durant la tarda, vespre i nit d'aquest dimarts els patacs d'aigua amb festivals de llamps i trons són notícia en molts pobles i ciutats de l'interior del país. Atenció perquè les precipitacions van acompanyades de fortes ratxes de vent i, en alguns casos, de calamarsa o pedra. Refrescarà en els moments de xàfecs intensos. A les comarques de Barcelona i Girona la probabilitat de tronades és més baixa però també hi cauen alguns xàfecs de caràcter més aïllat i menys intensos. Tot seguit us concretem quines són les comarques més amenaçades per tronades violentes que poden provocar danys.

Alerta tempestes Catalunya Meteocat
Alerta per fortes tempestes en 29 comarques catalanes / Meteocat

Imatges del radar en directe

El risc de patacs d'aigua perillosos afecta pràcticament tot Catalunya. Poca broma, perquè poden caure fins a 20 litres per metre quadrat en només mitja hora. Les comarques amb perill moderat per les tempestes són el Segrià, les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Ripollès, el Solsonès, Osona, el Berguedà, el Moianès, el Bages, l'Anoia, l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Tarragonès, l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. Les tronades poden caure fins ben entrada la matinada d'aquest dimarts. Per tant, aquesta nit ens despertarà el soroll dels trons en molts punts del país. Les comarques que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, queden al marge d'aquest perill són la Val d'Aran, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Garraf. Això no vol dir que no caiguin ruixats i algunes tronades en aquestes zones però segurament seran de caràcter més dispers, aïllat i menys intenses. Si voleu saber on cauen les fortes tempestes ara mateix, cliqueu en aquest enllaç i veureu les imatges del radar en directe.

Pedregada El Perelló / Foto: @martafucho
Les tempestes poden anar acompanyades de calamarsa o pedra / Foto: @martafucho (arxiu)

Alerta a la previsió del temps per al cap de setmana

La previsió del temps per a aquest dimarts anuncia un panorama radicalment diferent. Farà sol a tot Catalunya amb temperatures un pèl més altes durant el dia. Les màximes rondaran els 28 o 30 ºC a la majoria de comarques. Només quedaran restes de núvols a primera hora a les comarques de Barcelona i Girona. A la tarda tindrem nuvolades al Pirineu. Dimecres farà sol i més calor amb alguna tempesta aïllada de mitja tarda al Pirineu. Dijous veurem més nuvolades i cauran més tronades al Pirineu. A última hora també ens pot sorprendre algun xàfec aïllat a les comarques de Lleida i a les Terres de l'Ebre. Temperatures un pèl més baixes però amb calor moderada i xafogor. Divendres, dissabte i diumenge es dispararà el mercuri dels termòmetres i farà molta calor. Tanta que diumenge les màximes arribaran als 37 o 38 ºC a Ponent, Terres de l'Ebre i en punts de la Catalunya Central. Divendres i dissabte farà sol a tot Catalunya però diumenge a la tarda tindrem nuvolades a l'interior amb tempestes al Pirineu. Cap al tard també cauran tronades en alguns punts de les comarques de Lleida i de les Terres de l'Ebre. La calorada que patirem el proper cap de setmana és una molt mala notícia tenint en compte la greu sequera que arrosseguem, l'estat actual dels boscos i les conseqüències dels rècords de calor d'aquest mes de juny que ja van provocar danys molt importants en l'agricultura.