El passat 3 de març Estònia va viure les seves últimes eleccions parlamentàries en les quals el vot electrònic va tenir una presència més que destacable. Els comicis celebrats aquest mes han establert una nova marca al país de l'Est, ja que ha votat gairebé la meitat dels seus ciutadans mitjançant el mètode de vot online. En concret, van ser 247.232 els ciutadans que es van decidir per aquesta possibilitat sobre un total de 561.131 votants.

Van ser 247.232 els ciutadans que es van decidir per aquesta possibilitat sobre un total de 561.131 votants

Estònia és un petit estat bàltic de poc més de 1.300.000 habitants que va recuperar la seva independència el 1991 després d'haver format part de la URSS des de la Segona Guerra Mundial durant mig segle.

La formació guanyadora dels comicis, amb un 28,9%, va ser el Partit Reformista de centredreta, que va resultar també el més votat a través del sistema de vot electrònic, on va obtenir un 40% dels suports.

La votació online compta amb certa tradició a Estònia, encara que la seva rellevància no ha estat especialment destacada fins a les dues últimes eleccions, les municipals de 2017 i les parlamentàries d'aquest any. En ambdues, un 32 i un 44 per cent dels vots, respectivament, van ser emesos mitjançant el sistema electrònic.

Els estonians poden votar electrònicament des del desè fins al quart dia abans de les eleccions presencials. Fora d'aquell període, inclòs el mateix dia dels comicis, no és possible fer ús del vot electrònic. Així succeeix en manera una mica similar al del vot per correu de tota la vida.

Com és el sistema de vot electrònic

El procés estonià de votació electrònic és bastant senzill. Per poder votar, el ciutadà estonià ha d'haver-se registrat anteriorment com a votant i a partir d'allà comptar amb un ordinador amb connexió a internet, el Document Nacional d'Identitat o un Document d'Identitat Mòbil dotat de certificats i codis PIN.

A partir d'allà, el ciutadà ha de descarregar-se l'aplicació per votar i el programari verificarà automàticament si el votant està capacitat per emetre el seu vot. Si tot està en ordre, el sistema li mostra la llista de candidats que pot votar segons la seva circumscripció.

Quan el votant hagi decidit a qui confia el seu vot, l'aplicació l'encripta i l'envia de manera segura al servidor que recull els vots electrònics. Cada un dels vots es marca amb una marca digital que fa que en el cas d'haver de ser revisat, pugui verificar-se la seva arribada en temps i forma al servidor.

Cada un dels vots es marca amb una marca digital que fa que en el cas d'haver de ser revisat, pugui verificar-se la seva arribada en temps i forma al servidor

Es pot destacar que com el vot electrònic s'emet des d'un lloc no controlat per l'Administració, i per tant no necessàriament lliure de pressions, el votant té la possibilitat de tornar a votar electrònicament durant el període establert o, fins i tot, votar presencialment a l'urna en darrer terme si aquest és el seu desig final, per la raó que sigui. Com és lògic, només el seu últim vot serà el que expliqui|compti finalment.

Per utilitzar el Document Nacional d'Identitat a Estònia, es necessiten un lector de targetes intel·ligents i un programari segur especial. El Document Nacional d'Identitat conté dos certificats digitals diferents: un per confirmar la identitat del titular i l'altre per permetre que aquest individu firmi documents amb una firma digital. En ambdós casos, el ciutadà compta amb codis PIN especials.

Ja que Estònia és un país membre de la UE, els seus ciutadans aniran a votar en les pròximes eleccions europees del 26 de maig, i en elles es podrà comprovar si els vots electrònics passen del 44% del total del passat 3 de març a més del 50%.

El cas de Catalunya

El Govern fa anys que té en el seu full de ruta la instauració del vot electrònic en les eleccions catalanes. Així l'abril de 2016, el Govern va posar fil a l'agulla perquè la novetat pogués dur-se a terme en les següents per al cas dels catalans residents a l'estranger. Però tot va quedar finalment en no res.

Amb motiu de la preparació del referèndum de l'1-0, també es va pensar a recórrer al vot electrònic per als residents fora per mitjà de la presentació de la Llei del vot electrònic, encara que tampoc no va poder arribar a bon terme.

L'últim intent per part del Govern va ser posat sobre la taula el mes d'octubre passat. Caldrà veure si més aviat que tard, el vot electrònic es converteix en una realitat després dels esmentats intents.