El consell executiu ha decidit avui activar les actuacions que permetin posar en marxa el vot electrònic per als ciutadans residents a l’estranger, segons ha explicat la consellera de Governació, Meritxell Borràs, en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern. L'objectiu seria que en els propers comicis catalans ja es pugui utilitzar aquest sistema de votació.

Borràs ha recordat que en els comicis del 27-S, dels 200.000 catalans que viuen a l’estranger només van poder votar 14.000, la qual cosa ha titllat de “vergonya”.

L’executiu estudia diferents possibilitats, des de descarregar la documentació necessària per posteriorment emetre el vot presencialment a diferents punts de votació, fins a fer tot el procés de manera electrònica.

En aquest sentit, Borràs ha destacat que cal garantir que la votació sigui segura, que no hi hagi duplicitats, que sigui secreta i que no existeixi cap dubte sobre la transparència de l’escrutini.

Pel que fa el marc legal, i tenint en compte que Catalunya no disposa d’una llei electoral pròpia, la conselleria ha conclòs que haurà de treballar a partir d'un decret dins del marc de la llei electoral espanyola i requerir, per tant, la col·laboració de la Junta Electoral Central i de l’Oficina del Cens Electoral.

Pel que fa al vessant tècnic, la previsió del Govern és poder fer les primeres proves abans de finals d’any i poder implementar aquest sistema de vot a les pròximes eleccions al Parlament.

Perseguir electes

D’altra banda, el Govern ha denunciat la “persecució i criminalització” d’electes després que aquest matí l’alcaldessa de Berga es negués a declarar davant el jutjat d'instrucció on havia estat citada per no haver obeït la Junta Electoral Central quan el 27-S li va ordenar retirar l’estelada de la façana de l’Ajuntament.

“El govern està al costat de tots aquells electes que desenvolupin la seva feina de manera democràtica”, ha assegurat la consellera de la Presidència, Neus Munté, en ser preguntada per si l’executiu fa costat a l’alcaldessa que aquest matí ha deixat plantat el jutge.

Així mateix, la consellera ha instat, en relació a aquest tema, a “separar la feina dels funcionaris” de qualsevol acció en aquest sentit que es pugui dur a terme tant al Parlament com als Ajuntaments.