La consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, ha contemplat aquest dimecres que els catalans que viuen a l'estranger puguin votar de forma electrònica en el referèndum d'independència que el Govern preveu per al setembre.

Ho ha explicat en una compareixença en la Comissió de Governació del Parlament, on ha presentat el pressupost de la seva conselleria per a 2017, i que s'ha tramitat gràcies als vots de JxSí i la CUP.

Borràs ha fixat dues condicions perquè aquest vot electrònic s'implementi: que el Parlament aprovi el projecte de llei on es regula -està en procés de tramitació- i que la possibilitat de votar a través d'aquesta modalitat s'inclogui explícitament al decret de convocatòria del referèndum.

"Si el decret de convocatòria ho preveu, l'instrument, lògicament, haurà d'estar disponible", segons la consellera, que ha abordat aquest tema per una pregunta del diputat de la CUP Benet Salellas.

Encara que el Govern no ha fet públic l'instrument amb què vol convocar el referèndum, probablement el decret de convocatòria dependrà del president Carles Puigdemont, per la qual cosa està a les seves mans decidir si hi ha d'haver vot electrònic o no.

Llei del vot electrònic

La llei del vot electrònic va ser presentada pel Govern amb l'objectiu d'eliminar les "traves" de l'Estat als catalans que viuen a l'estranger per votar en les eleccions catalanes, sobretot en les del 27 de setembre de 2015, el que va motivar diverses queixes de la Generalitat.

Tanmateix, l'article tercer del projecte de llei del vot electrònic contempla que aquest també es pugui aplicar per a "altres procediments electorals en l'àmbit competencial de la Generalitat", i aquest dimecres ha estat la primera vegada que el Govern ha dit que preveu aplicar aquesta llei per al referèndum.

Insatisfacció de la CUP

Salellas (CUP) ho ha plantejat durant la Comissió, i ha demanat al Govern de "garantir" ara que aquest vot electrònic per a catalans a l'estranger serà possible. Com que la consellera ha vinculat el vot electrònic al decret de convocatòria, el diputat ha manifestat la seva insatisfacció: "M'hauria agradat que m'hagués quedat més clar, i no m'ha quedat clar" si hi haurà aquesta modalitat de vot o no.