El ple de l'Eurocambra ha aprovat l'acord provisional sobre la directiva europea de drets d'autor, que pretén que els creadors de l'era digital siguin remunerats justament i que obliga a plataformes com Youtube, Facebook o Twitter a respectar el copyright.

Milers de creadors celebren la seva victòria: plataformes com YouTube hauran d'obtenir llicències dels creadors o, en la seva absència, aplicar filtres per a detectar prèviament obres que utilitzen material protegit sense permís; i els editors de premsa podran exigir acords (i pagaments) a webs i agregadores de notícies com Google News per utilitzar els seus continguts.

Hi ha però moltes veus crítiques a la directiva europea. Afirmen que amb el text s'acabarà la llibertat a la xarxa.

Després de dos anys de tenses negociacions pel gran rebuig que el text ha despertat tant entre algunes plataformes d'internet com entre els petits creadors, la reforma ha tirat endavant per 348 vots a favor, 274 en contra i 36 abstencions.

El polèmic article 13 (ara 17)

Un dels articles de la directiva que aixeca més polèmica és l'article 13 (ara article 17), que es refereix a la vigilància de continguts per part dels proveïdors. Aquest article preveu la obligatorietat de les plataformes de continguts a monitoritzar el que els usuaris pugen a Internet  per a comprovar si es violen o no els drets d'autor. 

Per aconseguir que ningú no pugi continguts protegits per drets d'autor a la xarxa es reclama a les plataformes que assumeixin responsabilitats pel material que es pugi fins i tot a través de tercers.

Control de les plataformes

Per controlar que els usuaris no pugin material protegit, les plataformes com Google, Youtube, Facebook o Twitter hauran de posar en marxa "filtres de càrrega" que els ajudin a filtrar els continguts amb drets d'autor publicats sense permís i evitar així elevades multes .

Aquests filtres, que els defensors de la directiva defensen perquè facilitarán que s'asseguri la justa remuneració als autors, signifiquen al parer dels detractors de la directiva limitar la llibertat d'expressió i acabar amb els petits creadors.

Què passa amb els memes o els gifts? 

La nova normativa exclou en la teoria a obres que busquin simplement la paròdia, com els memes i gifs, però a la pràctica el garbellament dels filtres podria afectar-los.

D'altra banda, es pretén que les empreses periodístiques puguin protegir millor les seves notícies a la xarxa, que sovint són reproduïdes sense permís ni respecte al crèdit o l'autoria.

De la normativa s'exclou a enciclopèdies en línia com Viquipèdia, o plataformes de programari de codi font obert, com GitHub, a més de petites noves empreses amb menys de tres anys d'activitat.

Així mateix, la reforma també garantirà que es puguin compartir fragments de notícies, però no textos sencers, la qual cosa afecta directament portals agregadors de notícies com "Menéame".