L’agricultura és, i així ho demostra l’Instituto Nacional de Estadística (INE) només un 27% de les explotacions agràries té al capdavant una dona, però des del sector de la formació en vol capgirar aquesta realitat. Així i per exemple, l’Escola Agrària de Manresa impulsa un curs d’ús i manteniment de tractors exclusiu per dones.

1200 1663322150148 MANRESA AGRARIA
 

Combatre costums arrelats

El curs neix per donar resposta al fet que, en les finques agràries i en les explotacions familiars, la maquinària i l’ús dels arreus ha estat tradicionalment un àmbit masculí. Tant és així que, encara ara i segons s’explica des de la mateixa Escola, “poques dones s’ocupen de fer les passades amb tractor, canviar els seus arreus o fer les petites reparacions mecàniques que es poden assumir sense haver d’acudir a un taller”

Catorze dones

La proposta vol oferir a les alumnes un entorn de confiança i una sensació de seguretat que els permeti expressar sense vergonya els seus dubtes i preguntar i compartir el seu desconeixement o coneixement sobre la matèria. Per fer-ho possible, l’Escola Agrària de Manresa ha cercat professionals femenines de la mecànica per impartir les classes. Així, quatre dones fan de professores de les cinc sessions que preveu el curs. Seran l’Oasi Permané, tècnica superior d’automoció i mecànica de maquinària agrícola i industrial; Marta Casas, tècnica especialista en treballs forestals i tractorista; Clara Ballarà, ramadera, i Xènia Torras, enginyera agrònoma. Les classes es fan a la finca can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa els dissabtes al matí. Van començar el 21 d’octubre i finalitzaran el 25 de novembre. Les segueixen 14 dones.