Alguna cosa passa amb la transició energètica a Espanya: el 2022; el carbó, amb un 43,3% més i el gas natural, amb un creixement del 20,6%; han estat les energies que més han elevat el seu volum de producció. És el que compta el Balanç Energètic 2022 que ha presentat el Club Espanyol de l'Energia. El Ministeri per a la Transició Ecològica corrobora les dades. I això, en plena transició verda, sorprèn una mica.

energia
 

Les renovables en van aportar menys que el 2021

Sigui com fos, hi ha una altra dada que indica que alguna cosa no acaba de funcionar: si bé és cert que les renovables van aportar el 41,6% de la producció energètica total, també és veritat que aquest percentatge és inferior al de 2021. I ho és perquè, en un any molt sec, els sistemes de producció hidràulica no van aportar el mateix que en l'exercici anterior. De fet, van aportar un 40% menys. Amb gas natural es va produir el 29,7% de l'energia total produïda i amb les nuclears que queden, el 20,1%. El carbó va representar només un 2,8% de l'energia total produïda gràcies, en bona part a la cascada de tancaments i demolicions de tèrmiques. Una altra dada curiosa és que el 0,9% de l'energia produïda prové de motors dièsel i que els sistemes de bombatge, molt productius en altres països del nostre entorn, van representar només un 1,4%. Les renovables avancen, però els sistemes que garanteixen la continuïtat del subministrament allà segueixen: són les nuclears (20% del total), les centrals de gas de cicle combinat (25%) i les escasses tèrmiques de carbó que queden.

Preus disparats

Però més enllà de l'origen de l'electricitat consumida, un dels temes que més preocupen les llars espanyoles és el preu de la llum. Les tarifes elèctriques a Espanya no han fet sinó augmentar en els últims mesos, arribant a superar els 250 euros per megawatt-hora. El continu encariment de l'energia elèctrica ha impacte de forma directa en el preu de l'habitatge, que no baixa dels 106 punts des de maig de 2021, la qual cosa al seu torn ha contribuït que la inflació hagi assolit la seva xifra més elevada en gairebé tres dècades.

Mantenir les nuclears i aprofitar el biogas

En aquest context, la demanda de mantenir les set nuclears actives que ens queden es redobla: Ignacio Araluce, president de Fòrum Nuclear, insisteix que tancar-los és "un error" i Luis Travesedo, president de l'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petrolífers, destaca la seguretat de subministrament que suposa el sector del refini i reivindica així el saldo net exportador de productes petrolífers Joan Batalla, president de la patronal gasista (Sedigas) recorda una cosa que és ben sabuda: a més de a favor de l'hidrogen, cal jugar pel biogas, que té un potencial no explotat imporante. A Sevilla ho saben bé.