Woodhouse Colliery, la que s'espera sigui la mina més moderna del món començarà a construir-se aquest mateix mes de setembre. Així ho ha informat la mateixa West Cumbria Mining, la companyia que la promou a Whitehaven (Cúmbria, Anglaterra) i a la qual el govern que presideix Rishi Sunak va donar via lliure per iniciar les seves activitats a començaments de desembre.

Cúmbria coal mini
 

Dos anys d'obres

El News&Star The Cumberland News, diari que s'edita a Carlisle, la capital de Cúmbria, informava la setmana passada de la previsió d'inici d'unes tasques que es prolongaran durant dos anys almenys i al terme dels que Anglaterra tornarà a tenir una mina subterrània. Serà, en concret, deu anys després que, el 2015, tanqués per sempre la seva canya Kellingley, l'últim pou vertical en servei a la Gran Bretanya.

Tot i això, la Woodhouse Colliery serà molt diferent d'allò que entenem per una explotació carbonífera, ja que tot el complex s'ha dissenyat de manera respectuosa amb l'entorn i, així, estructures lleugeres que fins i tot minimitzen l'impacte visual de l'explotació cobriran les zones de procés del mineral. Fins i tot el trasllat fins a la propera estació ferroviària de mercaderies de Mirehouse es farà de manera subterrània. A la Gran Bretanya, en concret a la vila gal·lesa d'Aberpergwm, funciona una altra mina, aquesta a cel obert que produeix 2 milions de tones a l'any i ocupa gairebé 200 persones.

2.000 milions d'euros d'aportació al PIB britànic

espera extreure i processar 2,5 milions de tones de carbó a l'any, ocuparà 500 persones, generarà 1600 llocs de treball indirectes que aportaran 2.000 milions d'euros al PIB britànic i el carbó que s'extregui d'ella es destinarà a usos siderúrgics. La previsió és que la Woodhouse Colliery i l'empresa que l'explotarà, West Cumbria Mining, funcionin durant mig segle i les tasques assoleixin una profunditat màxima de 500 metres. El sou mitjà que s'espera coure un treballador de l'explotació s'acostarà als 65.000 lliures anuals o, si es prefereix, 73.000 euros. L'última mina de Cúmbria, l'Haig Colliery, va tancar el 1986.

Haig Colliery geograph.org.uk 486351
Dave Cardduck.article 962