L'escrutini oficial i definitiu dels resultats de les pròximes Eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer no es pot hackejar, ni retardar respecte als seus terminis habituals, ja que aquest és un procés manual i físic.

En la nit del dia 14 es treballarà per donar suport a la captura, transmissió, totalització i difusió de resultats provisionals i de caràcter informatiu. Aquests no són vinculants de cara a la proclamació d'electes, tasca que és realitzada per les Juntes Electorals, amb base a les còpies originals de les actes d'escrutini.

L'empresa encarregada del suport tecnològic a la captura, transmissió, i difusió de resultats provisionals no realitza el recompte dels vots. Ho fan els membres de mesa al col·legi electoral, sota la supervisió dels interventors dels partits polítics, coalicions o agrupacions que es presenten a l'elecció.

Les dades dels resultats oficials són processades per les Juntes Electorals Provincials a partir de les actes presentades físicament als jutjats pels presidents de les meses electorals en la nit de les eleccions.

Els interventors dels partits i els membres de mesa garanteixen la transparència de l'elecció, ja que participen tant en el recompte dels vots a la taula, com en l'elaboració i transport de les actes fins als jutjats.

Els partits polítics també conserven còpia dels resultats de totes les meses fins a l'escrutini definitiu. Així mateix, l'l'escrutini general es realitza per les Juntes Electorals entre el tercer i sisè dia posterior a les eleccions i és públic. I a més aquest escrutini general es realitza mesa a mesa a partir de la documentació original de les meses, en presència dels representants i apoderats de les candidatures.

Com es realitza el procés de l'escrutini provisional

Els controls tècnics i humans faciliten les màximes garanties en l'escrutini. En altres paraules, impedeixen que ningú no pugui alterar els resultats electorals. Així ho destaquen fonts coneixedores dels processos electorals. El procés es realitza amb els passos següents:

Cada mesa electoral està composta per un President i dos Vocals que són designats per sorteig públic. Al costat d'ells són presents els interventors i apoderats de les formacions polítiques durant tota la jornada electoral, incloent el recompte de vots, a les meses i col·legis.

Una vegada oberta l'urna rere el tancament dels col·legis electorals, el president de la mesa extreu, un a un, els sobres, els obre, llegeix cada papereta en veu alta i la mostra a vocals, interventors i apoderats dels partits polítics.

Una vegada realitzat el càlcul, el president anuncia el resultat en veu alta i trasllada les dades a les actes d'escrutini, que són firmades pel president, els dos vocals i els interventors de les candidatures dels partits polítics. Cada un d'ells es queda amb una còpia, es col·loca una altra a l'entrada del local electoral i se'n proporciona una altra al representant de l'Administració.

A continuació, el representant de l'Administració transmet les dades telefònicament al Centre de Recollida d'Informació de la Generalitat de Catalunya. Aquesta informació es processa en el Centre de Processament de Dades (CPD) i s'aboca en la pàgina web de resultats provisionals creada per al procés electoral, així com en la resta de suports de difusió de resultats.

Les paperetes nul·les i les que han estat objecte de reclamació només es destrueixen una vegada s'hagi realitzat l'escrutini definitiu.

L'escrutini general es realitza per les Juntes Electorals Provincials entre el tercer i sisè dia posterior a les eleccions i és públic. Es fa mesa a mesa a partir de la documentació original de les taules, en presència dels representants i apoderats de les candidatures, que en cas de discrepància poden interposar reclamació.

L'empresa encarregada del suport tecnològic a la captura, transmissió, i difusió de resultats provisionals no intervé en el recompte dels vots, que es realitza de forma pública als col·legis electorals amb les garanties detallades.

La consolidació de resultats que realitza l'empresa encarregada del suport tecnològic a la captura, transmissió, i difusió de resultats provisionals és de caràcter informatiu, no sent vinculant de cara a la proclamació d'electes, que és realitzada per les Juntes Electorals amb base a les còpies originals de les actes d'escrutini.

Com es duu a terme el procés de recollida i difusió de les dades provisionals

D'acord amb fonts coneixedores dels processos electorals, els resultats de les meses electorals són lliurats pel president de la mesa físicament (una còpia de l'acta d'escrutini) al representant de l'administració.

Aquest representant de l'administració transmet les dades de participació i l'escrutini per trucada al Centre de Recollida d'Informació (CRI) de la Generalitat de Catalunya.

El professional de l'empresa encarregada del suport tecnològic a la captura, transmissió, i difusió de resultats provisionals introdueix les dades en el sistema.

La informació rebuda per ambdós sistemes es va incorporant al Centre de Procés de Dades. Allà, les dades s'agreguen per circumscripció, es realitzen i actualitzen els càlculs de diputats electes i, finalment, es distribueix la informació als diferents canals de difusió de resultats, com a pàgina web, app i repositori de mitjans, és a dir, de fitxers que els mitjans de comunicació poden utilitzar per a les seves informacions o infografies.