Dies de muntanya russa per als directius, treballadors i usuaris d'Apple: hem assistit a la Keynote 2023 on s'ha presentat l'iPhone 15, hem vist la caiguda de preus dels models anteriors, i ara des de França ens arriben notícies una mica inquietants: els models d'iPhone 12, que just aquests dies s'han d'estar venent de segona mà aprofitant el llançament del 15, emeten més radiació de la permesa:

🚨 França prohibeix la venda de l'iPhone 12 per emetre ones perilloses
 

Si tu tens aquest model, potser estàs preocupat o preocupada per la radiació de l'iPhone 12, i no sàpigues bé com procedir. No et preocupis: no és res perillós a curt termini. T'expliquem per què i quines recomanacions s'han donat.

És perillosa la radiació de l'iPhone 12?

No. Simplement i planerament. Ocorre que a Europa la normativa és estricta i, en general, deixa amplis marges de seguretat, la qual cosa està bé. I la normativa indica que a distància de 0 mm (és a dir, quan el tens a la butxaca, a la mà, o enganxat a l'orella) el límit màxim de radiació electromagnètica és de 4 W/KG. I l'Agència Nacional de Freqüències francesa (ANFR) ha detectat que la radiació de l'iPhone 12 és de 5,74 W/KG.

Això significa que són fora dels límits legals per vendre's a Europa, per la qual cosa a més de prohibir-se la seva venda a França, això segurament s'estendrà per la UE. Brussel·les i Espanya podrien ser els pròxims països en prohibir-la.

Però això no significa que la radiació de l'iPhone 12 sigui perillosa en absolut. Com ha explicat el ministre francès a càrrec dels assumptes digitals, Jean-Nöel Barrot, encara que la radiació de l'iPhone 12 sigui una mica més alta del permès, aquests nivells de radiació

"Són significativament més baixos que els nivells en els quals els estudis científics consideren que hi pot haver conseqüències per als usuaris".

Com procedir ara amb el meu iPhone 12?

Amb tranquil·litat. Si vols mesurar la radiació del teu mòbil, sigui quin sigui, el web del Bundesamt für Strahlenschutz t'ajudarà a mesurar-lo amb la seva taula de models. Si el que tens és un iPhone 12 i et preocupa la radiació, des de l'OCU recomanen tres mesures:

  1. Parlar mitjançant auriculars en comptes d'amb el telèfon enganxat a l'orella. El nivell de radiació que rep el teu cos decau moltíssim amb aquesta poca distància.
  2. Busca les zones amb millor senyal i cobertura. El motiu és que quan hi ha mal senyal o poca cobertura el mòbil treballa ple rendiment, generant el màxim de radiació.
  3. Evita que els nens utilitzin l'iPhone 12, ja que són més sensibles a la radiació.

A Apple ja estan treballant per solucionar el problema, segurament mitjançant una actualització que redueixi les emissions:

En qualsevol cas, no et deixis portar pel pànic, perquè no passa res, el teu mòbil no és radioactiu ni et farà mal.