En els últims dies s'ha conegut que representants de Google haurien admès membres de l'Estat a l'Índia que els seus empleats escolten enregistraments de converses entre els usuaris i l'assistent de Google.

Encara que es tracta d'una qüestió que Google ja ha acceptat anteriorment, les fonts també van comentar a la publicació IndiaToday (que és qui va destapar l'assumpte) que la companyia va admetre que el seu assistent d'Intel·ligència Artificial de vegades grava àudio en un smartphone o un altaveu intel·ligent, fins i tot quan l'usuari no ha requerit els seus serveis.

Google va admetre al seu dia que els seus empleats escolten enregistraments del que els usuaris diuen a l'assistent de Google per millorar la seva tecnologia de reconeixement de veu en els diferents idiomes en els quals opera. Sempre segons la companyia, els seus empleats només poden accedir a una fracció de l'àudio i no escolten converses delicades. Tanmateix, no hi ha informació sobre com Google distingeix entre converses sensibles i generals. Així mateix, el 2019, es va donar la circumstància que un dels revisors d'idiomes de Google va filtrar dades d'àudio confidencials a un mitjà de comunicació belga.

Altaveu intel·ligentLa polèmica afecta tant telèfons, com a tablets o altaveus intel·ligents

A més, Google no ha explicat per què el seu assistent grava l'àudio de l'usuari quan aquest no activa un comando de veu com "Ok Google". Mentrestant, un alt funcionari del Ministeri d'Electrònica i Tecnologia de la Informació de l'Índia ha afirmat que "el govern està investigant el problema de què empreses com Google no eliminin les dades emmagatzemades com a regla i conservin les transcripcions fins que un usuari elimini manualment la informació".

Es pot recordar que l'usuari pot eliminar les converses que tingui amb l'assistent de Google en qualsevol moment. Tanmateix, no està clar si aquestes dades inclouen els enregistraments de l'assistent quan suposadament escolta els usuaris en secret, sigui per accident o no.

Respecte a les declaracions de membres de Google a representants del govern de l'Índia, des de la multinacional nord-americana no han volgut ser clars sobre això, escudant-se en què, ja que es va tractar d'una audiència privada i a porta tancada. Tanmateix, i sempre segons Google, "en el mode d'espera, el dispositiu processa fragments curts d'àudio per detectar una activació, com quan es diu "Ok Google". Si no es detecta cap activació, aquests fragments d'àudio no s'envien ni es guarden a Google".