Parlar de KAS, almenys en la meitat nord d'Espanya, és referir-se a l'alternativa a Fanta. Creada per la família basca Knörr, des de principi dels anys 90 és propietat del grup PepsiCo que, ara, vol descarbonitzar la principal planta de la marca, situada a Vitòria. Té, amb tot, una mica de paradoxa: l'objectiu és descarbonitzar una fàbrica de begudes carbonatades, però una cosa no té res a veure amb l'altra, ja que parlem de dos tipus de carboni diferents.

Produccion de KAS en la planta de begudes de PepsiCo Etxabarri 3
 

Objectiu

L'objectiu de KAS i Pepsi és electrificar la fàbrica i, amb això, eliminar 1834 tones de CO2 cada any. Encara que la fàbrica compta amb electricitat d'origen renovable des de 2015, encara existeixen operacions que s'executen gràcies a màquines que es mouen amb gas natural. Aquestes màquines es volen substituir per altres que funcionaran amb electricitat. PepsiCo, així, preveu aconseguir que la seva planta alabesa sigui de zero emissions el proper any.

118 KAS LIMON LLAUNA. 24 UNITATS
 

Mig segle

La iniciativa destinada a la planta alabesa, que celebra aquest any 50 anys d'història, ha estat presentada a la primera convocatòria del PERTE de descarbonització industrial, emmarcada dins del pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d'Espanya per a la distribució dels fons europeus Next Generation. La planta de PepsiCo ubicada en localitat d'Etxabarri-Ibiña, compte amb 200 empleats i sis línies de producció, en els quals es produeixen més de 300 referències entre elles begudes com Pepsi, KAS, Bitter KAS i 7UP.