El Parc Astronòmic del Montsec inaugura aquest mes de febrer (dia 16) la seva quinzena temporada amb diverses novetats com ara millores al planetari i les instal·lacions amb les quals els gestors d’aquest equipament turístic i científic esperen poder fer arribar la ciència a la ciutadania i compartir el cel de la Serra del Montsec.

Les millores
Aquesta temporada, les millores al planetari i les instal·lacions inclouen la segona fase de la renovació del planetari L'Ull del Montsec. La primera fase de la remodelació del planetari va ser presentada la temporada passada, es van realitzar millores al pati de butaques, augmentant-ne la capacitat i fent-lo accessible per a persones amb mobilitat reduïda. A més, es va realitzar una renovació completa del sistema de projecció.
Amb la segona fase es poden viure experiències diürnes i nocturnes en 3Dfull dome - 360, únic al món, que permet la recreació del cel actual o de qualsevol època i la reproducció de pel·lícules a 6K. Aquesta experiència proporciona una immersió visual completa, permetent una navegació virtual per l'espai en dues i tres dimensions, amb detalls sobre les estrelles, el cel nocturn de Gaia i la Terra.
Sistema de resposta del públic
A més, s'ha implementat un sistema de resposta del públic als seients del Planetari,propiciant una interacció dinàmica durant les sessions, permetent a l'audiència respondre preguntes i poder prendre el control de la simulació del viatge per l’espai escollint quin planeta, galàxia, cúmuls estel·lars o nebulosa visitar a continuació. El planetari està en ple rendiment desprès d'aquests avenços, tot això afavorint la navegació virtual per l’espai i permetent entendre d’una manera més fàcil l’origen, estructura i evolució del que ens envolta i donant més dinamisme i interacció entre els assistents, especialment en visites escolars.
Tot plegat s’activa en un any, aquest 2024, que destaca perquè registrarà la màxima activitat solar del darrer trienni. Està previst un augment significatiu de taques solars i altres fenòmens com erupcions solars i prominències i, així, el Parc presenta com a novetat l'observació del sol durant les seves experiències diürnes, amb la possibilitat d'observar-ho d'una manera dinàmica , amb la visualització de taques solars i altres fenòmens especials.
Al llarg de la temporada s'instal·larà un radiotelescopi, marcant un avenç significatiu en la capacitat d'observació astronòmica del Parc. Aquest projecte permetrà una nova dimensió a les activitats d'investigació i observació, ja que els radiotelescopis no estan afectats per les condicions atmosfèriques adverses i permeten descobrir els objectes celestes d'una manera única. Entre l’àmplia proposta, també destaca la nova projecció al planetari de la pel·lícula “GranPa & Zoe”, una història de l’electromagnetisme i els colors, on es qüestiona què passaria si la llum del sol anés desapareixen.