L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) té unitats pioneres en l’atenció de víctimes de delicte, derivades per jutjats i fiscalies. L’Institut també continua sent l’únic a l’Estat espanyol que és donant de teixits de cadàvers a centres hospitalaris públics, que es trasplanten a persones. A Catalunya, l’Institut fa unes 4.500 autòpsies anuals, la majoria per morts naturals. D’aquestes, uns 3.000 cadàvers s’avaluen per a donació i la validesa s’obté en uns 150 cadàvers anualment (136 a l'institut de Barcelona i 16 a Tarragona), i cada un d'ells pot beneficiar fins a un màxim de 75 persones amb diferents teixits, segons les dades del 2024. Amb aquestes xifres, l’Institut es manté en el quart lloc del rànquing de 42 centres donants de teixit que hi ha Catalunya, per darrere de l’Hospital de Bellvitge (367 donants), l’Hospital Vall d’Hebron (304) i l’Hospital Clínic (230). L’any passat es van obtenir 2.863 teixits de 2.061 cadàvers de donants, segons l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que també va anunciar un rècord en el nombre de trasplantaments: 1.344 casos. 

El director de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Eneko Barberia, ha explicat que, tot i que hi hagi una declaració prèvia de voluntats de la persona morta, "sempre es demana el consentiment dels familiars" per analitzar si es poden extreure teixits del seu cadàver, perquè siguin tractats i trasplantats a altres persones. "Amb aquest servei aportem valor afegit en un moment que de la mort podem donar vida", ha manifestat Barberia. En concret, l’IMLCFC és un dels centres principals de donació multiteixits: s’obtenen diversos teixits per cada donant de l’Institut i és el principal centre de Catalunya d’obtenció de teixit cutani i musculoesquelètic, indica.

Unitat de Mort Sobtada

En aquesta vocació de servei obert al ciutadà, l’Institut també va crear la Unitat de Mort Sobtada el 2023. De les prop de 4.500 autòpsies anuals que realitza l’IMLCFC, unes 2.000 són morts sobtades. S'explica que en la majoria dels casos, la mateixa autòpsia permet fer el diagnòstic de la mort: origen cardiovascular, majoritàriament per cardiopatia isquèmica. Això no obstant, s'hi afegeix un percentatge molt baix (uns 200) de morts sobtades, sobretot en joves i nens, que queden sense resoldre. 

Per això, des de l’Institut es recomana a les famílies, que en casos de mort sobtada de menors de 30 anys, s'acullin als protocols forenses en els quals es recomana fer una autòpsia amb altres proves complementàries, per poder determinar si tenen una malaltia hereditària. S'han fet uns dos-cents estudis de genètica amb aquesta finalitat preventiva.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!