El cas de la diputada popular Noelia Núñez, que ha dimitit després de sortir a la llum que havia mentit en el seu currículum, ha assentat un precedent en el panorama polític. Mai un polític havia dimitit per mentir en el seu currículum i hi ha molts més casos, tant de diputats de la dreta com de l'esquerra. El ministre de Transports, Óscar Puente, va posar la llavor del dubte sobre la formació acadèmica de Núñez, qui era una de les promeses del PP de Feijóo. Després dels rumors, Núñez va haver de sortir a donar explicacions i va reconèixer que havia mentit sense mala intenció sobre els seus títols: "La meva carrera política ha ocupat el meu temps i esforç. Demanaré immediatament que es canviï la informació errònia sobre els meus estudis". L'últim cas ha estat el d'aquesta diputada popular, però no és l'única que ha mentit sobre els seus estudis. 

Les mentides dels polítics

Els casos sobre mentides en els currículums dels polítics són abundants. El 2018, Carmen Montón (PSOE), va dimitir com a ministra de Sanitat només tres mesos després de prendre possessió del càrrec. La premsa va destapar irregularitats en un màster d'Estudis de Gènere que havia cursat a la Universitat Rey Juan Carlos. Va ser acusada de plagi en el treball final, notes modificades i d'assistència nul·la a les classes. La universitat va iniciar una investigació interna, tot i que després el jutge va arxivar el cas per falta de proves penals. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també va ser acusat d'haver plagiat la seva tesi. El diari ABC va revelar que en la tesi de Sánchez —per la qual va aconseguir una nota d'excel·lent cum laude— hi havia paràgrafs copiats i diverses irregularitats. Tant Sánchez com la Moncloa sempre ho van negar, i el Suprem va rebutjar la seva imputació perquè no va detectar "infracció penal". A més, durant diverses legislatures Sánchez va indicar que tenia un "màster en Lideratge Públic per l'IESE" quan realment es tractava d'un programa de lideratge. El 2019 va ser corregit del portal del Congrés. 

Tomás Burgos (PP), l'exsecretari d'Estat de la Seguretat Social va veure com es va posar en dubte la seva llicenciatura en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Valladolid, quan en realitat era una breu formació i cursos menors, dins i fora de la Universitat. El desembre de 2011, es va modificar oficialment la seva informació acadèmica, mentre estava al càrrec. Un altre dels casos més sonats dels últims anys va ser el de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes (PP), que la va portar a la dimissió. L'any 2018, quan feia 3 anys que estava al càrrec, la premsa va destapar que havia aprovat un màster a la Universitat Rey Juan Carlos I amb notes falses. La Fiscalia li demanava una condemna de tres anys de presó per un delicte de falsedat en document oficial. Finalment, el cas també es va arxivar. Un altre cas relacionat amb un màster a la Universitat Rey Juan Carlos I va ser el de l'exlíder del PP, Pablo Casado, que va ser acusat d'haver obtingut el títol de Dret Econòmic, un curs del qual es va convalidar 18 de les 22 assignatures i no va assistir a classe, tot i que el programa era presencial. La jutge va considerar que havia estat "un regal acadèmic" per la seva condició de diputat. Finalment, el Tribunal Suprem va considerar que no hi havia prou proves per obrir causa penal.

Títols sota sospita

Després del cas de Noelia Núñez i les crítiques del PSOE, els populars han aprofitat per carregar també contra el seu adversari polític pels mateixos motius. Han posat en dubte els currículums de diversos membres del govern espanyol actual i del PSOE. Un dels assenyalats és Patxi López, que segons consta va estudiar Enginyeria Industrial a la Universitat del País Basc, tot i que va abandonar el grau només començar per la seva carrera política. Segons els populars, el terme "estudiar" condueix a error i sembla que hagi acabat la carrera. Per la seva banda, el ministre de Transports, Óscar Puente, assenyala que ha fet un màster en Direcció Política per la Fundació Jaime Vera, tot i que aquesta titulació no és un màster, sinó un curs vinculat al mateix Partit Socialista. Des del PP també fan referència a la delegada del govern espanyol a València, Pilar Bernabé, que segons consta a la pàgina web del PSOE apareixia que era llicenciada en Filologia Hispànica i Comunicació Audiovisual. No obstant això, en el Portal de Transparència del govern espanyol s'indicava que havia iniciat els estudis, però no que els hagués acabat. Tampoc se'n deslliura la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que assegurava que era doctora especialitzada en ciències econòmiques per la Universitat de Roma, tot i que durant aquests anys la universitat no oferia aquests estudis. El 2019 es va corregir després que una investigació demostrés que tenia una llicenciatura. 

Si la mirada es fixa als diputats populars també hi ha diversos assenyalats. L'actual presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va mentir sobre el Doctorat en Periodisme que va cursar el 2011-2012, a temps complet, segons el seu expedient acadèmic. Durant el seu nomenament com a "alumna il·lustre" de la Universitat Complutense el 2023, Ayuso va afirmar que no va completar la tesi perquè treballava com a becària per pagar una habitació, tot i que després informes van revelar que entre el 2008 i el 2011 percebia un salari de més de 4.200 € nets mensuals a Madrid Network. El cas més sorprenent del PP és el de Juanma Moreno, que el 2000 es va presentar com a llicenciat en Direcció i Administració d'Empreses, tot i que en la següent legislatura ja va passar de "llicenciat" a "estudis en". Però el seu CV encara ha patit més canvis, el 2008 ja no es fa referència a l'administració d'empreses i actualment només consta que està "graduat en Protocol i Organització d'Esdeveniments i Màster Oficial en Direcció de Protocol, Producció, Organització i Disseny d'Esdeveniments per la Universitat Camilo José Cela". Per acabar, i un dels grans perseguits des de fa mesos pel PSOE, el president del País Valencià, Carlos Mazón, que segons la seva biografia està llicenciat en Dret, tot i que mai ha exercit i tampoc està col·legit. Per això el PSOE valencià ha demanat un requeriment davant el Consell General de l'Advocacia perquè confirmi que no està col·legiat i espera que això serveixi per provocar la seva dimissió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!