El Govern obrirà una nova delegació de la Generalitat a la Xina. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Salvador Illa, en la primera jornada del viatge de vuit dies que fa a aquest país asiàtic i després de reunir-se amb el vicepresident de l'Assemblea Popular Nacional, Wu Weihua, i amb el membre del Buró Polític del Partit Comunista xinès i secretari del partit a Pequín, Yin Li. L'obertura es farà "tan aviat com sigui possible", segons el president, que ha explicat que ja ha tractat el tema amb les autoritats xineses i ha trobat "molt bona predisposició", per la qual cosa l'objectiu és intentar obrir la delegació aquest mateix any.
"En coordinació amb l'enfocament del govern d'Espanya i de la UE respecte a la Xina, el Govern de Catalunya també fa la seva contribució d'obrir-se, tenir unes relacions institucionals estretes i sòlides, i reforçar els llaços que vincula els dos països", ha assegurat Illa, que ha emmarcat la iniciativa en el Pla Àsia i en el procés en marxa de consolidació de les oficines de la Generalitat a l'exterior. La de la Xina serà l'oficina número 22 del Govern a l'exterior. El president ha explicat que també havia comunicat la intenció d'obrir la nova delegació a l'ambaixadora espanyola, Marta Betanzos Roig, que l'està acompanyant en el seu viatge. De fet, fonts del Govern asseguren que el ministeri ja ha estat informat de la decisió d'obrir la nova oficial i no ha mostrat cap posicionament en contra. "Al contrari", segons aquestes fonts, que recorden que per obrir una delegació cal una autorització per part del ministeri d'Exteriors xinès.
Fins ara eren les oficines d'Acció a Shanghai, Pequín i Hong Kong les que assumien les relacions econòmiques entre la Xina i Catalunya, junt amb una oficina de l'Agència Catalana de Turisme, mentre que la delegada del Japó, Mònica Castellà, s'encarregava de les qüestions més institucionals. Junt amb el Japó el Govern té una oficia a Corea. Precisament en el recent viatge que va fer Illa a aquells dos països ja va apuntar la voluntat d'obrir una nova delegació a Xina, tenint en compte el paper que aquest país està assumint en "un món que està canviant molt ràpidament".
Sánchez i Von der Leyen
En un contacte amb la premsa, Illa ha explicat que el viatge que avui ha començat a la Xina "té com a objectiu principal consolidar la relació de Catalunya amb Àsia i en particular amb la Xina", i segueix el camí marcat pels viatges que ha protagonitzat els darrers tres anys, el president espanyol, Pedro Sánchez. Igualment, ha posat l'accent en què aquest dimecres van ser la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell, Antonio Costa, el qui es van reunir amb el líder xinès, Xi Jinping. Aquella trobada, però, ha evidenciat la tensió entre les dues regions, i Von der Leyen ha reclamat un "punt d'inflexió" per reequilibrar les relacions entre la UE i Xina.
Aquest dimecres, el Govern signarà un conveni amb la Fundació Joan Antoni Samaranch de cooperació amb la fundació i el comitè olímpic xinès per promocionar l'intercanvi esportiu, entre els dos països.