El president dels Estats Units, Donald Trump, manté la seva cacera contra la immigració irregular amb batudes al llarg i ample del país per detenir i deportar de manera sumària els qui siguin al país sense els permisos pertinents, que en alguns casos han estat enviats a la megapresó de Nayib Bukele a El Salvador. Les zones progressistes del país es resisteixen: si a Califòrnia hi ha hagut aldarulls i enfrontaments entre manifestants amb la policia durant mesos, Nova York ha reafirmat les seves anomenades lleis de "ciutat santuari" per a immigrants. Ara, l'administració Trump va al xoc i demanda a la ciutat Nou York, governada pel demòcrata Eric Adams, per protegir els immigrants.
El govern americà ha demandat aquest dijous a la ciutat de Nova York, acusant les autoritats locals d'estar "obstruint" que s'apliqui la llei federal per perseguir els immigrants. Amb la demanda, presentada pel Departament de Justícia, s'oposa a les anomenades "lleis de ciutat santuari", unes normatives que limiten la col·laboració de policia local amb les autoritats migratòries, la qual cosa de facto dificulta les caceres i deportacions de Trump.
L'administració Trump sosté que Nova York "ha estat durant molt temps a l'avantguarda en interferir amb l'aplicació de les lleis d'immigració d'aquest país" i que recentment aquests esforços "només s'han intensificat". El Departament de Justícia assegura que les polítiques "santuari" de Nova York "dificulten" la feina dels agents de migració i creen problemes de seguretat pública a la ciutat. No és l'única demanda que ha presentat el Departament de Justícia sota el comandament de Trump contra grans ciutats americanes o estats en els quals governa el Partit Demòcrata. Nova York s'afegeix a la llista que conformen ja Los Angeles, Colorado, Illinois, Nova Jersey i fins i tot el conjunt de l'estat de Nova York.
Ciutats "santuari"
Aquestes polítiques han estat promogudes per diferents alcaldies des de 1989 i més recentment expandida el 2014, quan l'alcalde de Nova York Bill de Blasio (2014-2021) les va ampliar per limitar la comunicació entre els agents migratoris i les presons locals i va tancar una oficina del Servei de Control d'Immigració i Duanes (ICE) a Rikers, la presó més gran de la ciutat. Els defensors d'aquest tipus de normatives "santuari" assenyalen que són necessàries per millorar la seguretat als carrers, ja que permeten als migrants reportar delictes o abusos sense por de ser deportats, així com col·laborar amb les autoritats. De mitjana, es cometen 35,5 delictes menys per cada 10.000 persones als comtats amb polítiques de santuari en comparació amb aquells que no les tenen, segons dades de l'organització New York Immigration Coalition.
Batudes massives i deportacions sumàries d'immigrants
Trump va arribar a la Casa Blanca a començaments d'any amb la promesa sota el braç de deportar un milió de persones durant el primer curs del seu mandat. Per a això, s'ha valgut d'una llei promulgada el 1798 i que fins ara només s'havia utilitzat per a temps de guerra, la Llei d'Enemics Estrangers. Si bé ha desplegat batudes del Servei d'Immigració i Control de Duanes (ICE) a la caça de l'immigrant irregular, i ha deportat milers de veneçolans acusats d'estar vinculats a grups delinqüencials com a Tren de Aragua, el president republicà ha topat amb l'oposició dels tribunals. La cacera de Trump ha passat per diverses instàncies judicials, inclòs el Tribunal Suprem, que fins i tot amb la seva majoria conservadora va arribar a bloquejar temporalment les deportacions en considerar que no s'estava donant dret als afectats a impugnar la seva situació.