Segurament has llegit aquestes sigles a més d'un article o potser ho has vist al teu mòbil però no sàpigues o no recordis exactament perquè pot servir. No tots els telèfons compten amb NFC però sí que és cert que cada vegada és més present en molts d'ells, sobretot en els de gamma mitjana o alta.

Què és el NFC

Les sigles NFC abreugen el terme anglosaxó Near Field Communication, que significa comunicació de camp proper. Es refereix a una tecnologia de connexió sense fil de curt abast i alta freqüència que permet que es produeixi un intercanvi de dades entre dos dispositius electrònics.

La tecnologia NFC és una evolució a partir de la tecnologia d'identificació per radiofreqüència coneguda com a RFID i que és la que permet l'ús de les targetes d'escaneig de seguretat per entrar a la feina diàriament o els dispositius que fan que un vehicle passi pel peatge d'una autopista sense haver de parar en el mateix.

Malgrat que són bastant similars, una de les principals diferències entre el NFC i el RFID rau que en el cas del primer només funciona a una distància d'uns deu centímetres aproximadament.

Utilitats del NFC

Però per a què serveix realment el NFC que porten els mòbils? L'aplicació més coneguda i utilitzada és la que fa possible que es realitzin els pagaments des del mòbil a un terminal de cobrament als comerços. Aplicacions o eines com Apple Pay, Samsung Pay i Google Pay són cada vegada més presents en les transaccions que es realitzen diàriament i és possible realitzar-la, precisament, al NFC.

Però a més de les carteres de pagament, el NFC permet que es pugui utilitzar per accedir més de pressa al tren o al metro, per connectar els mòbils als altaveus intel·ligents o com a suport de les targetes de fidelització de les companyies. Les aplicacions són cada vegada més variades i en un futur molt pròxim seran moltes les opcions noves que se'ns presentaran en el dia a dia.

El NFC segons els sistemes operatius mòbils

Si dos telèfons Android tenen aquest sistema de connexió sense fil i ambdós el tenen connectat, els apareixerà un missatge en el sentit de si volen intercanviar-se arxius dels seus dispositius utilitzant el NFC. Així, si els seus usuaris ho desitgen, podran passar d'un terminal a l'altre vídeos, fotos o informació sobre els seus contactes, per posar alguns exemples. Aquest intercanvi és possible gràcies a la funcionalitat Android Beam que porten incorporat alguns mòbils del sistema operatiu de Google.

Per la seva part, quant als mòbils d'Apple es refereix, el NFC està disponible per als seus usuaris a tots els terminals a partir del iPhone 6. A més l'última generació de iPhone (XR, XS i XS Max) ja permet que el NFC que porten incorporat serveixi per fer compres a través del mateix gràcies a l'aplicació Launch Center Pro. En els inicis d'aquest sistema de connexió, Apple es va mostrar reticent al seu ús ple. Una actitud, que com és lògic i era qüestió de temps, ha canviat.