Després de mesos de proves i dues semifinals,aquest 7 de maig, durant tot el matí, arriba al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques la gran final dels III Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, el 'masterchef' dels alumnes catalans de cuina. Els dotze finalistes (quinze de cuina i set de sala) mostraran la seva habilitat en un showcooking en directe amb un jurat de luxe abanderat pels germans Torres, tres Estrella Michelín.
Una vintena d’alumnes de 10 escoles de cuina diferents -elegits entre mig centenar de candidats procedents de 20 centres de formació-, han estat seleccionats per cuinar a les semifinals dels premis, impulsades per l'Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) sota la seva marca de promoció de l'oli verge extra d'oliva ‘Capital de l'oli’.
El jurat avalua el nivell dels futurs xefs a dues semifinals: la del passat 16 de març, on van participar els alumnes de Girona i Barcelona, i la del 2 d’abril a Vila-seca (Tarragona i Lleida). L’elecció del millor estudiant de cuina de Catalunya es realitza a través d'un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ obert a totes les Escoles d'Hostaleria de Catalunya, públiques i privades.
Les proves de la primera semifinal es van celebrar a la seu de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona (ESHOB). Max Olivares i Ruben Wang, de l’Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona (ESHOB), i Seydou Drame de l’Escola d'Hostaleria Vallès Oriental-Montornès del Vallès (EHVO), són els tres classificats per la demarcació de Barcelona. Amb ells, Maimouna Mballo, de l’Escola d'Hostaleria de Girona, i David Trillo, del mateix centre, tots dos procedents de la província de Girona, també es van classificar per aquest ordre com els primers finalistes David Ciurana i Víctor Royo, de l’Escola Superior d'Hostaleria de Cambrils; i Llum Oliva, de l’Escola Superior d'Hostaleria de Lleida van guanyar la segona semifinal celebrada al Auditori Josep Carreras de Vila-seca.

Nova categoria de sala
Enguany, per tal de seguir potenciant el talent gastronòmic al territori, es vol posar en valor el treball de tot l’equip que treballa a la cuina i es va crear la nova categoria de servei de sala, amb tres estudiants de Barcelona classificats per a la final de diumenge -Raquel Fernández, de l’ESHOB, Ton Zambrano, de la CETT Barcelona School of Tourism, HospitalityandGastronomy,i Alex Berrocal, de l’Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona (EHTB)- i quatre més procedents deles proves del Premi Social: Miriam Doya, Jeremie Elie, Aaron Moisés i Noemi Scarlet Montalban, totsells de la Fundació El Llindar.
Lliurament del Premi Social
Aquesta tercera edició dels Premis Lladonosa torna a comptar amb un apartat específic dedicat a la inclusió de les persones més desfavorides. El Premi Social és obert a totes les fundacions i col·lectius de Catalunya que treballen a l'àrea de serveis socials. Diumenge també es lliurara el guardon a AngiePuget (cuina),guanyadora d’aquest premi, coorganitzat i recolzat per la Fundació Formació i Treball i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.
Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, pel seu ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.
Llistat de finalistes. Cuina i sala
CUINA. BARCELONA (3)
SeydouDrame
(EHVO Escola d’Hostaleria Vallès Oriental-Montornès del Vallès)
Max Olivares
RubenWang
(ESHOB Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona)
GIRONA (2)
MaimounaMballo
David Trillo
(INS EHTG Hostaleria i Turisme de Girona)
TARRAGONA (2)
David Ciurana
Víctor Royo
Escola Superior d'Hostaleria de Cambrils
LLEIDA (1)
Llum Oliva
Escola Superior d'Hostaleria de Lleida
NOVA CATEGORIA DE SALA. BARCELONA (7)
Ton Zambrano
(CETT Barcelona School of Tourism, HospitalityandGastronomy)
Raquel Fernández
(ESOHB Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona)
Alex Berrocal
(INS EHTB Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona)
Miriam Doya
Aaron Moisés
JeremieElie
Noemi ScarletMontalban
(Fundación El Llindar. L’Hospitalet de Llobregat)
El jurat
President
Josep Lladonosa
Padrins
Sergio i Javier Torres del restaurant (Tres estrellasMichelín) ‘CocinaHermanos Torres’ de Barcelona
Portaveu:
Pep Moreno del restaurant (Estrella Michelín) ‘Deliranto’ de Salou.
Membres:
Xavier Benet. Restaurant ‘Hostal Benet’ de Les Borges Blanques
Susanna Aragón. Restaurant ‘Cèntric Gastrobar’ de El Prat de Llobregat
Tana Collados, periodista TV3
Elena Maestre. Junta del Col.legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya
Xefs convidats:
Vicens Guimerà. Restaurant ‘Antic Molí’ de Ulldecona. Una Estrella Michelín.
Eduard Xatruch. Restaurant ‘Disfrutar’ de Barcelona. (Dos Estrellas Michelín)
Ferran Cerro. Restaurant ‘Ferran Cerro’ de Reus