La llum, per molt que hagi baixat últimament, està a preus mai vistos, però el que per a nosaltres és un desacatament inassequible és per a altres europeus que viuen més al nord tal que una benedicció. Per això, perquè als seus països d'origen l'electricitat es paga encara més cara que aquí, tota la costa mediterrània s'està omplint de refugiats energètics.

9e
 

Els càmping, plens

Per instal·lar-se, la majoria d'ells n'escullen qualssevol dels molt ben equipats, reconeguts, elegants i tranquils (durant aquests mesos) càmpings que omplen les zones turístiques de Catalunya, València, Balears, Múrcia i Andalusia. En realitat, no és gens nou que el que ja succeïa als hiverns anteriors però, ara, a més de buscar un clima millor i uns preus més assequibles en bars, restaurants i comerços diversos, busquen estalviar en calefacció. Igual que succeeix a molts pobles de la Cornisa Cantàbrica els jubilats de la qual es muden en estiu a Benidorm recorrent a l'Imserso per no gastar en calefacció en els seus freds llocs d'origen, els seus equivalents escandinaus, britànics, alemanys i fins a|fins i tot francesos fan ara el mateix.

Càmping Bungalou Resort Spa La Ballena Alegre
 

Una constant

Des de les diferents organitzacions que agrupen els càmpings de la costa mediterrània s'admet que la presència d'aquest tipus de turistes ha crescut molt en els últims mesos. Hi ha molts holandesos i noruecs, ja que en aquests països l'electricitat és molt cara. Abunden també els alemanys, que són juntament amb holandesos els europeus més aficionats al càmping. Sigui com fos, i sobretot després de la pandèmia, aquests refugiats energètics s'han convertit en una veritable benedicció per als càmpings hispans.