La reconversió industrial de les conques mineres lleoneses i de Palència ha estat un fracàs. Lluny de les grans capitals, en zones muntanyoses i sense gaires més recursos exportables i intensius en mà d'obra que el carbó que avui tots menyspreen, les velles comarques mineres de Castella i Lleó són la zona zero no de l'Espanya Buida, perquè mai no van formar part d'ella, però sí de l'Espanya Buidada, perquè, no fa tants anys, van ser peces clau del motor que movia el que encara avui som. Amb tot, i com la vocació industrial és una cosa que no es perd, fins i tot als territoris més castigats apareixen punts de llum que tornen a fer recuperar l'esperança. Això, precisament, ha passat a Sabero, a la Muntanya Oriental Lleonesa. Allà, en el polígon La Herrera, al costat d'un dels pous verticals més antics que es conserven a Espanya (data de 1909) va néixer en 1995 Tecoi. Avui, és una de les 500 empreses espanyoles que més creixen segons el llistat CEPYME 500 de la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa. El seu exemple demostra que, encara que el turisme, les energies renovables i l'artesania són bons complements la resposta a les crisis sempre és la indústria.

Què és Tecoi?

Tecoi és una empresa dedicada al disseny, fabricació, instal·lació, desenvolupament i manteniment d'estacions de processat de metalls mitjançant tecnologia làser, plasma, oxicorte, mecanització de xapa i preparació de vores per a soldadura. A més de la seva seu central de Sabero, amb 28.000 m2, té delegacions a Europa, els Estats Units, Austràlia, el Brasil, Mèxic i Panamà que donen cobertura als cinc continents i garanteixen la presència actual de la firma a més de 25 països. Exporten el 85% de la seva producció i avui tenen més de 150 empleats a sou, molts d'ells vivint a la comarca que els va veure néixer. La seva taxa de creixement anual en el que a vendes es refereix és del 28%, la qual cosa constitueix un autèntic miracle en un poble, Sabero, que el 1995 tenia 2.272 veïns i que avui no passa dels 1.088.

tecoic (1)
 
tecoic (5)
 

Un poble amb esperança

La presència de Tecoi és una de les grans esperances d'una comarca que va veure com les seves mines es van tancar el 1991 i que té a Cistierna i a Sabero, on van funcionar els primers alts forns d'Espanya i té la seva seu el Museu de la Mineria i la Siderúrgia de Castella i Lleó, com els seus dos principals nuclis. Als anys 60, quan els llocs de treball en les Hulleras de Sabero i Annexes i les altres empreses que operaven a la conca es comptaven per milers, entre les dues localitats rondaven els 12.000 habitants. Avui, Sabero no arriba als 1.100 i Cistierna no assoleix els 3.000. Amb tot, Tecoi demostra que, fins i tot lluny de tot, les bones idees, l'esforç i el compromís amb la terra que un sent com a pròpia (els promotors de l'empresa són de la zona) tiren endavant. Un servidor, que és de Barruelo de Santullán (un altre poble miner vingut a menys) no pot més a veure a Sabero i a Tecoi amb una barreja d'enveja sana i orgull. El que s'ha fet alli sí que és demostrar que sí que es pot. Les altres coses, són paraules.

amp 662706 1