L'hidrogen verd ja té preu: segons Hydrix, l'índex mundial que ha creat l'European Energy Exchange (EEX) per a aquest recurs, s'acosta als 230 euros per cada MWh. Aquesta setmana, la número 21 de 2023, cotitza a 228.

geno1
 

Segons l'oferta i la demanda

Els responsables de Hydrix recopilen cada setmana dades sobre l'oferta disponible i la demanda existent d'hidrogen verd a partir de contactes amb "socis de renom dels sectors industrial i energètic" per garantir la "transparència de preus". Amb Hydrix, expliquen, pretenen "proporcionar una referència que pugui utilitzar-se per prendre decisions d'inversió".

Relat o realitat?

La creació d'un índex com aquest i, en paral·lel, els objectius vinculats a la seva implementació en el transport, la indústria i la generació d'energia que han fixat països com Alemanya, que disposa d'una elaborada estratègia nacional sobre aquest recurs; aclaren una mica més el futur de l''hidrogen net. Actualment, arreu del món estan previstos projectes d'electrolització amb una capacitat de producció energètica equivalent a 1.125 GW, però la majoria existeixen només sobre el paper. D'aquests 1.125 GW previstos, el 86% es troba encara en la seva fase inicial de planificació del desenvolupament i només l'1% està ja en construcció. Per a 2030, es compta que es podrà disposar d'una potència global instal·lada de 269 GW mentre que ara mateix la capacitat operativa es queda només en 450 MW i, només Espanya, consumeix cada any més de 250.000 GW. La majoria dels projectes de producció d'hidrogen verd s'ubica a Europa, però el 2025 el Vell Continent deixarà de ser líder i els Estats Units el superaran.